Gâtul uscat poate fi o sursă de disconfort și iritație, afectând felul în care te simți în fiecare zi. Chiar dacă, de cele mai multe ori, gâtul uscat poate fi asociat fie cu o stare de gripă sau de răceală, fie cu perioada de recuperare de după o infecție virală, există cazuri în care senzația are alte cauze și poate fi combătută simplu și rapid. Dacă și tu te plângi des de senzație de gât uscat care persistă, iată ce soluții ai la îndemână pentru a scăpa de disconfortul la înghițire și în respirație.

Renunță la vicii sau la medii poluante

Fumatul poate usca gâtul și mucoasele, un efect similar resimțindu-se și după ce ai consumat alcool. Dacă ai des gâtul uscat, este bine să renunți la aceste vicii nocive. Spre exemplu, poți lua în considerare să înlocuiești fumatul tradițional cu vapatul, cel puțin până când reușești să combați definitiv dependența de nicotină. Despre alternativa amintită există și alte recomandări, așadar, alege soluția care este în avantajul sănătății tale.

În plus, evită să îți petreci timpul în medii poluante. Ieși des la plimbare în aer liber, în parcuri sau în natură, departe de particule poluante care îți pot afecta mucoasa din cavitatea orală.

Hidratează-te corect

Consumul suficient de apă este important pentru menținerea hidratării mucoaselor și a gâtului. Asigură-te că bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi pentru a menține nivelul adecvat de hidratare.

Desigur, pe lângă apă poți consuma și alte lichide, de preferat neîndulcite și neacidulate. Evită lichidele foarte fierbinți sau mult prea reci pentru că pot irita mucoasa gâtului.

Folosește un umidificator de aer

Dacă aerul din interior este uscat, acest lucru poate agrava senzația de gât uscat, așa cum aflăm mai multe și aici. Folosește un senzor de umiditate și verifică și calitatea aerului în care îți petreci cea mai mare parte a timpului zilnic.

Apoi, dacă este nevoie, folosește un umidificator de aer în cameră pentru a fi sigur că se menține un nivel optim de umiditate în aer. În plus, alege și un purificator de aer și asigură-te că schimbi filtrele la timp, pentru a beneficia de un aer curat în fiecare zi. 

După cum vezi, ameliorarea senzației de gât uscat ține, de regulă, de câteva obiceiuri pe care le poți schimba în stilul tău de viață.

Un aer curat, cu umiditate optimă și o hidratare corectă a organismului te vor ajuta să reduci simțitor disconfortul de la nivelul gâtului. Cu toate acestea, dacă senzația de gât uscat persistă indiferent de schimbările pe care le aduci în viața ta și dacă ea este însoțită și de răgușeală sau durere în gât, nu ezita și mergi la medicul de familie sau solicită o programare la un specialist în ORL.

Photo: Unsplash.