O dantură sănătoasă înseamnă un stil de viață sănătos. Astfel, igiena orală adecvată, inclusiv periajul regulat, utilizarea aței dentare și vizitele periodice la dentist, reprezintă fundamentul pentru prevenirea și reducerea riscului de apariție a afecțiunilor stomatologice.

O dantură completă nu aduce doar beneficii estetice, ci contribuie și la o digestie eficientă, la prevenirea infecțiilor orale și a unor afecțiuni sistemice. Cu un plan de îngrijire adecvat și obiceiuri sănătoase, putem menține zâmbetul strălucitor în timp ce ne bucurăm de o sănătate orală excelentă, pe termen lung.

Iată 7 dintre cele mai importante beneficii ale unei danturi sănătoase:

Păstrarea dinților naturali

Prin menținerea sănătății dentare și prevenirea afecțiunilor orale, poți păstra dinții naturali pentru o perioadă mai lungă de timp, evitând pierderea lor. Cu toate acestea, în cazul în care un dinte natural nu a mai putut fi salvat, poți oricând apela la tratamente stomatologice moderne pentru înlocuirea funcțională a acestuia.

Printre aceste soluții se numără și inserarea de implanturi dentare- tratamentul presupune inserarea unei rădăcini artificiale peste care se va atașa, ulterior, un bont protetic și o coroană dentară.

Masticarea eficientă

Dinții sănătoși permit o masticare eficientă a alimentelor, ceea ce duce la o digestie mai bună și la o absorbție corectă a nutrienților din mâncarea preparată.

În plus, o dantură sănătoasă presupune și alinierea dinților în cavitatea bucală, precum și o mușcătură corectă, ceea ce poate preveni dezvoltarea unor afecțiuni de respirație sau deteriorarea în timp a structurii osoase la nivelul maxilarului și mandibulei.

Prevenirea infecțiilor

Dacă se acumulează placă bacteriană și tartru pe dinți, există riscul de dezvoltare a cariilor dentare și a bolilor gingivale. Conform Today’s Dental, prin menținerea unei igiene orale corespunzătoare, poți preveni infecțiile, care pot avea consecințe asupra sănătății dentare și a stării de bine generale.

Desigur, pentru o igienă corectă este recomandată vizita periodică în clinicile stomatologice, acolo unde, în afara verificărilor de rutină, poți beneficia de detartraj și periaj profesional.

Prevenirea afecțiunilor sistemice

Cercetările în medicină au demonstrat că sănătatea orală are legătură cu sănătatea generală. Problemele dentare netratate, cum ar fi infecțiile gingivale sau cariile avansate, pot contribui la apariția unor afecțiuni precum diabetul, bolile de inimă și complicații în timpul sarcinii.

Respirație proaspătă

O igienă orală adecvată, care include periajul regulat, utilizarea aței dentare, folosirea apei de gură și curățarea limbii, ajută la menținerea unei respirații proaspete, reducând riscul de halenă și probleme de miros neplăcut al gurii.

Îmbunătățirea estetică a danturii

O dantură sănătoasă și frumoasă contribuie la un zâmbet atrăgător și la o încredere crescută în sine.

Albirea dentară și corectarea problemelor estetice pot îmbunătăți aspectul danturii și pot combate o stare psihică precară. Pentru a beneficia de o albire care să protejeze sănătatea dentară este recomandat să eviți folosirea produselor acasă și să ceri sfaturile medicului stomatolog.

Economie financiară

Menținerea dinților sănătoși și prevenirea problemelor dentare reduc costurile tratamentelor stomatologice și evită cheltuielile neprevăzute pentru intervenții complexe sau restaurative. Mai mult, vizitele periodice în cabinetul dentar vor presupune doar verificări de rutină ale danturii și, la nevoie, intervenții minore în tratarea rapidă și fără disconfort a eventualelor probleme descoperite.

După cum vezi, o dantură sănătoasă presupune multiple beneficii pentru starea ta de bine generală. Nu uita să ai grijă de igiena orală și să urmezi toate sfaturile pe care le primești atunci când mergi la dentist, pentru controlul de rutină. 

Photo: Pexels.