Ninsorile și frigul neașteptat au dus la un consum de energie electrică cu 30% mai mare decât în mod normal. În aceste condiții, România a fost nevoită să importe curent. Cam așa este situația în care se vor afla sute de mii de români la finalul acestei luni.
Vremea neobișnuit de rece cu temperaturi noaptea sub limita înghețului i-a făcut pe oameni să dea din nou drumul la căldură.
„Prin preț plafonat, n-o să existe absolut nicio modificare în facturile nici la gaze, nici la energie electrică. Vom avea exact aceleași prețuri, dar ținând seama că acest episod de frig se prelungește, adică toată săptămâna aceasta, asta înseamnă că este posibil ca să avem un consum mai ridicat de gaze natural și de energie electrică”,
Când ar putea România să devină un exportator net de energie?
Consumul de curent electric în România a depășit weekendul acesta cu 30% capacitatea de producție. Nevoia de energie se va menține până joi, când se încheie codul galben de vreme rea.
„Dacă avem de exemplu norocul unor zile cu producție eoliană, deci bate vântul, atunci e posibil chiar să avem cantități pentru export. Dacă nu, pe termen scurt într-adevăr apelăm încă la importuri, dar avem toate proiectele în lucru, care ne vor permite în câțiva ani de zile să fim un exportator net de energie”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
Unul dintre aceste proiecte este Hidrocentrala de la Răstolița din județul Mureș, aflată în Munții Călimani. Lăsată în paragină de zeci de ani, acum lucrările sunt aproape gata.
Până la sfârșitul anului ar urma să fie funcțională. În cazul în care proiectul nu se va mai bloca, vom avea mai multă energie regenerabilă și cel mai probabil facturi mai mici la curent.