Clasa zero sau clasa pregătitoare îi pregătește pe cei mici pentru școală, fiind ca o perioadă de acomodare, în care se obișnuiesc cu programul, activitățile și colectivul. Clasa zero este prima etapă din viața celor mici din învățământul primar, fiind considerat un an prin care se face tranziția de la grădiniță la școală. Este o perioadă foarte emoționantă pentru părinți, mai ales când știu că copiii lor vor începe o nouă etapă a vieți.

Citește și: Când se dau Examenele Naționale și de BAC în 2024? Este cea mai importantă perioadă pentru elevii din România

Proiectul privind înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025 a fost pus deja în dezbatere de Ministerul Educației. Astfel, Din 25 martie școlile sunt obligate să afișeze numărul de locuri și clase clase pregătitoare alocate, inclusiv pe site, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar județean.

Iată care este perioada în care părinții își pot înscrie copiii la clasa zero!

Calendarul înscrierii copiilor la clasa pregătitoare

Părinții pot depune cererile de înscrierile pentru cei mici între 11 aprilie – 14 mai, anunță Edupedu.ro. În această perioadă, părinții sau tutorii legali completează cererile-tip de înscriere online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor.

De asemenea, depunerea/transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv a declarației pe propria răspundere și a documentelor necesare în copie simplă.

Înscrierea în învățământul primar va avea loc în două etape, pe care le puteți consulta în calendarele de mai jos:

Care este vârsta necesară pentru clasa pregătitoare?

Lăsam copilul sa stea acasă pana la 7 ani sau îl dăm mai devreme la scoală? Aceasta este o întrebare care multor părinți nu le dă pace, după ce copilul lor începe să se apropie de vârsta de 6 ani. În clasa pregătitoare sunt înscriși copiii care au împlinit vârsta de 6 ani pana la data începerii anului școlar.

La solicitarea scrisă a părinților, a tutorilor sau a susținătorilor legali, pot fi înscriși în clasa pregătitoare si copiii care împlinesc vârsta de 6 ani pana la sfârșitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzătoare.

Potrivit Ministerului Educației, toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor in învățământul primar, indiferent daca părinții fac parte sau nu din circumscripția respectivă.

Reguli de înscriere la clasa pregătitoare 2024

Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare este în continuare obligatorie pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până în 31 august 2024 inclusiv, potrivit proiectului metodologiei pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. A fost introdusă și o excepție: părinții pot face o cerere prin care să ceară amânarea înscrierii cu maximum un an “în cazuri justificate”. Totodată, nu se precizează care ar fi cazurile justificate și cum pot fi dovedite.

Citește și: În ce zile au loc probele la Simularea BAC 2024? Toate detaliile despre examene

Potrivit legii Educației, într-o clasă la învățământul primar trebuie să fie în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22.

Condiții pentru înscrierea la clasa pregătitoare, potrivit Edupedu.ro

Art. 5

(1) Părinții ai căror copii au urmat învățământul preșcolar și care împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii.

(2) Pentru motive întemeiate, cum ar fi: boala, lipsa infrastructurii la nivel local, domiciliul
temporar în străinătate, se pot înscrie în clasa pregătitoare și copiii menționați la alin.(1) care nu au urmat învățământul preșcolar.

Art. 6

(1) Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31
decembrie inclusiv pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă
nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

(2) În situația copiilor menționați la alin. (1) care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa
pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar; în situația copiilor menționați la alin (1), dar care se află în situația menționată la art. 5 (2), recomandarea se eliberează de către centrul județean de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educatională, denumite în continuare CJRAE/CMBRAE sau de către o structură de la nivelul unei/unor unități de învățământ desemnate în acest sens de către ISJ/ISMB. Solicitarea de eliberare a recomandării, prevăzută în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta metodologie, poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă/mijloace electronice. La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin postă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.

(3) Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an școlar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

(4) La cererea scrisă a părinților/reprezentantului legal, în cazuri justificate, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august a anului în care se face înscrierea poate fi amânată cu maximum un an.