Imediat după ce ți-ai pus un implant dentar, este important să respecți toate recomandările pe care le-ai primit de la medicul stomatolog. De regulă, medicul îți oferă lista de sfaturi pe care să o urmezi atât în perioada imediată inserării implantului, cât și în timpul necesar vindecării complete. În acest fel susții recuperarea rapidă a osului și a gingiei, dar și integrarea corectă a implantului. Ulterior, după ce perioada de vindecare s-a încheiat și ai primit lucrarea definitivă, te vei putea bucura de un implant sigur, stabil și confortabil.

Dacă trebuie să urmezi un tratament de refacere a danturii cu ajutorul unui implant și nu știi ce este bine să faci imediat după inserarea acestuia, iată câteva sfaturi pe care să le iei în considerare:

Aplică gheață pentru reducerea inflamației

În primele ore după intervenția chirurgicală, poți să aplici comprese cu gheață pe zona tratată pentru reducerea umflăturii și a inflamației.

Aplică compresa cu gheață pe suprafața obrazului din zona implantului pentru 10-15 minute, la fiecare oră.

Ia medicamentele prescrise

Dacă medicul stomatolog ți-a prescris anumite tratamente medicamentoase, cum ar fi analgezice sau antiinflamatoare, asigură-te că le iei conform rețetei. Nu lua alte medicamente fără a discuta mai întâi cu medicul tău. Spre exemplu, nu este recomandată administrarea de aspirină, pentru că aceasta poate declanșa hemoragii postextracționale.

Evită să mănânci sau să bei imediat

Evită să consumi alimente sau băuturi imediat după intervenția chirurgicală, deoarece acestea ar putea perturba procesul de vindecare și provoca sângerări locale. Medicul stomatolog îți va oferi recomandări specifice privind dieta postoperatorie și momentul în care poți începe să mănânci din nou. De altfel, în perioada de vindecare este bine să eviți alimentele tari, sucurile acidulate sau dulci și alcoolul.

Evită activitățile care solicită zona tratată

În primele zile după intervenție, evită să faci activități care ar putea pune presiune pe zona implantului sau care ar putea duce la sângerare ori dislocare. În primele 72 de ore după inserarea implantului este bine să limitezi activitățile sportive intense, să nu faci baie sau duș cu apă fierbinte sau să stai cu capul aplecat.

Respectă igiena orală corectă

Igiena orală este importantă pentru prevenirea infecțiilor și pentru o vindecare corespunzătoare. Încearcă să eviți periajul direct în zona implantului în primele zile, dar continuă să periezi și să folosești ața dentară în celelalte părți ale gurii. Imediat după operația chirurgicală, clătește gura cu ceai de salvie la temperatura camerei, nu folosi dușul bucal sau apa de gură și ai grijă să nu desprinzi firele de sutură care acoperă implantul dentar.

Evită fumatul

Evită, pe cât posibil, să fumezi în perioada de după inserare a implantului dentar, așa cum explică și cdc.gov. Fumatul poate crește perioada necesară vindecării și poate avea efecte adverse în ceea ce privește retragerea inflamației și combaterea posibilelor infecții locale.

Mergi la controale regulate

Împreună cu medicul stomatolog veți stabili un program care include controale regulate. Acestea sunt importante pentru monitorizarea vindecării, îndepărtarea eventualelor cusături și evaluarea stării generale a implantului. Tot în cadrul vizitelor regulate vei primi și alte recomandări care vor ține cont de nevoile tale specifice, adaptate la stadiul procesului de integrare și vindecare.

După cum vezi, este important să urmezi sfaturile primite de la medicul stomatolog și să te prezinți la consultații periodice în vederea monitorizării perioadei de vindecare. Prin urmare, nu ezita să vorbești cu medicul tău ori de câte ori ai întrebări sau treci prin stări de îngrijorare în legătură cu procesul de integrare a implantului dentar.

Photo: Pexels