Ce trebuie să faci în caz de cutremur? Cutremurele sunt fenomene naturale și neașteptate, care pot apărea în orice moment și pot avea consecințe devastatoare asupra populației. Din acest motiv, este important să știm ce să facem în caz de cutremur pentru a ne proteja și a reduce riscul de rănire sau deces.
Cel mai puternic cutremur din România a avut loc la data de 4 martie 1977.
Citește și: Cutremur în Turcia. Adâncimea la care s-a produs și magnitudinea înregistrată
Acest moment a rămas impregnat în istoria țării noastre, motiv pentru care mulți români vor să fie pregătiți de un astfel de eveniment imprevizibil. Este important să fim mereu pregătiți pentru un cutremur și să învățăm cum să ne protejăm și să ne salvăm viețile și proprietățile în caz de dezastre naturale. Iată mai multe recomandări importante, prin care ne putem proteja pe noi și cei din jur în caz de cutremur.
Ce trebuie să faci în caz de cutremur? Recomandări importante
Primul lucru pe care trebuie să-l facem în caz de cutremur este să ne păstrăm calmul și să nu intrăm în panică. Este important să ne amintim că majoritatea cutremurelor sunt de intensitate mică și nu cauzează daune majore.
În timpul cutremurului, trebuie să ne protejăm capul și gâtul și să ne luăm imediat sub un obiect rezistent, cum ar fi o masă sau un birou. Dacă nu există un obiect rezistent la îndemână, este important să ne culcăm pe podea și să ne protejăm capul cu mâinile.
Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 7,1. Zona este una foarte populată
Dacă suntem într-o clădire înaltă, adăpostiți-vă sub grinzile de rezistență, în spațiul ușilor, la colțurile interioare ale încăperilor, sub o masă sau un birou rezistent.
În cazul în care suntem în aer liber, trebuie să ne îndepărtăm de clădiri, copaci sau alte obiecte care ar putea cădea asupra noastră.
Ce trebuie să faci după încetarea cutremurului?
După cutremur, este important să fim pregătiți pentru eventualele replici care pot să apară. Este recomandat să păstrăm un kit de supraviețuire cu alimente, apă, medicamente și alte lucruri esențiale la îndemână în caz de necesitate.
Nu părăsiți imediat locuința. Asigurați-vă că o puteți face fără accidentare. Verificați dacă nu sunt scurgeri de gaze sau apă. Dacă s-a produs un incendiu încercați să-l stingeți.
Ca sinistrați este necesar să respectați dispozițiile și regulile de comportare stabilite. Se vor asigura condiții minime de igienă pentru a evita apariția unor eventuale îmbolnăviri.
Dacă sunteți solicitat participați la executarea unor acțiuni de intervenție.