În centrul Bucureștiului, pe calea 13 Septembrie, chiria pentru locuințele de serviciu destinate magistraților și altor categorii privilegiate este incredibil de mică, variind între 60 și 200 de lei pe lună. Această situație stârnește controverse și nemulțumiri în rândul cetățenilor, care plătesc chirii mult mai mari pe piața liberă, în timp ce unii magistrați, inclusiv pensionari cu pensii speciale, beneficiază de aceste avantaje financiare.

Prețuri derizorii, stabilite în urmă cu 18 ani

Chiriile reduse sunt rezultatul unei hotărâri din 2007, care a fixat prețurile pentru locuințele de serviciu și cele deținute de stat la mai puțin de un leu pe metru pătrat. De atunci, aceste tarife nu au fost actualizate, în ciuda creșterii semnificative a prețurilor pe piața imobiliară. Astfel, în timp ce Ministerul Justiției plătește între 400 și 600 de euro pentru chirii în zona respectivă, magistrații și alte categorii beneficiază de chirii simbolice.

Cine beneficiază de aceste locuințe?

În blocul respectiv locuiesc 81 de persoane care plătesc chirii derizorii, dintre care 35 sunt pensionari și 46 angajați. Printre chiriași se numără magistrați, avocați, notari, dar și alte categorii privilegiate, precum medici, personal MAI și militari. Doar 7 magistrați în funcție din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii beneficiază de astfel de locuințe, conform unui comunicat oficial.

Citește și: Christian Sabbagh, mai emoţionat ca niciodată, alături de fiica lui, în platoul Stirilor Kanal D

O lege din 2022 interzice magistraților pensionari să mai dețină locuințe de serviciu, însă aceasta nu a fost aplicată retroactiv, astfel că mulți chiriași cu contracte active continuă să beneficieze de aceste avantaje. În același timp, prețurile preferențiale nu reflectă realitatea pieței imobiliare din zonă, unde chiria medie pentru un apartament cu două camere este de aproximativ 550 de euro.

Situația este cu atât mai controversată cu cât magistrații primesc pensii speciale, care au fost subiectul unor dezbateri politice intense. Guvernul intenționează să majoreze vârsta de pensionare la 65 de ani și să reducă cuantumul pensiei la 65% din media indemnizațiilor brute, față de 80% în prezent. Între 2022 și 2025, statul român a plătit aproximativ un miliard de euro pentru pensiile speciale ale magistraților.

Cetățenii obișnuiți, care plătesc chirii mult mai mari și întreținerea locuințelor proprii, sunt revoltați de aceste privilegii și consideră că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, așa cum scrie la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministerul Justiției a anunțat că va semnala necesitatea actualizării prețurilor pentru locuințele de serviciu, pentru a le aduce la un nivel normal, în concordanță cu piața imobiliară actuală.

Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor fi suficiente pentru a reduce inechitățile și pentru a răspunde nemulțumirilor tot mai mari ale societății românești privind privilegiile din sistemul judiciar.