Sfântul Ioan de la Prislop, născut în Silvașul de Sus, a trăit la începutul secolului al XVI-lea și s-a retras într-o peșteră de lângă Mănăstirea Prislop. Potrivit crestinortodox.ro, această mică peșteră, săpată de sfânt în malul stâncos al pârâului Silvuț, este cunoscută sub numele de „chilia” sau „casa sfântului”. Acolo, Cuviosul Ioan s-a nevoit timp de mulți ani, înfruntând cu curaj ispitele diavolilor.

Cine a fost Sfântul Ioan de la Prislop

Cuviosul Ioan a fost omorât în timp ce sculpta o fereastră în peretele chiliei sale, fiind împușcat de un vânător care l-a confundat cu un animal sălbatic.

Moaștele sale au fost păstrate timp îndelungat în peștera de la Prislop, unde credincioșii din zonă veneau să se închine. În prezent, locul unde se află moaștele sale rămâne necunoscut.

Citește și: Mesaje de Sfânta Ana 2024. Cui trebuie să îi spunem La mulți Ani în această zi

Potrivit sursei menționate, Părintele Ioanichie Bălan afirmă în „Patericul românesc” că moaștele sfântului ar fi putut fi duse la Tismana, Bistrița Olteană, Curtea de Argeș sau Cozia, mănăstiri strâns legate de credincioșii și mănăstirile din Transilvania. Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop

„Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce ai zis şi s-a făcut toată făptura. Căci, din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea şi nădejdea, ai binevoit a ridica din neamul nostru fii aleşi care prin credinţă şi nevoinţă pustnicească să menţină credinţa în atotputernicia şi milostivirea Ta şi să nu lase neamul nostru a se prăbuşi în întunericul necunoştintei de Dumnezeu.

Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, Care din îndurare, ca un Dumnezeu al milostivirii, ai dăruit Ţării Haţegului şi întregului popor dreptcredincios pe Sfântul Cuvios Ioan, ca să ne fie mijlocitor, rugător si ajutător în nevoinţele mântuirii. Doamne Dumnezeul nostru, am greşit şi nu suntem vrednici a câştiga milostivirea Ta prin sârguinţa cea de toate zilele. De aceea, aducem mijlocitori pentru sufletele noastre pe PreaSfânta Născătoare de Dumnezeu împreună cu Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, ca, prin rugăciunile lor să ne ocroteşti pe noi, Biserica Ta, şi tot poporul românesc, dăruindu-ne sănătate, viaţă ferită de toată
răutatea, ca din adâncul inimilor să mărim Prea Sfânt Numele Tău, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin. Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!”