Imobilul cu trei etaje, ce găzduiește 54 de birouri și are o suprafață totală de 1500 de metri pătrați, a fost subînchiriat către zeci de firme, fără ca statul să încaseze vreun venit.
Cum a fost posibilă această situație?
Ultimul contract de închiriere a fost semnat în anul 2004, iar de atunci administratorul clădirii a început să subînchirieze spațiile către diverse firme de securitate și asociații, percepând chirii între 240 și 4800 de euro lunar.
Cu toate acestea, banii nu au ajuns niciodată în bugetul statului. Administratorul susține că a încercat de trei ori să plătească chiria către Minister, însă a fost refuzat.
Citește și: VIDEO Radarele care îți trimit amenda acasă. Sute de radare fixe urmează să fie instalate în toată țara
Reacția Ministerului Economiei
Ministrul Radu Miruță a reacționat prompt, cerând evacuarea de urgență a clădirii și denunțând situația ca fiind o „șmecherie” care subminează autoritatea instituțiilor statului.
Probleme și în administrația companiilor de stat
Pe lângă acest caz, ministrul a luat în vizor și salariile excesive ale unor directori din instituțiile subordonate. Un exemplu este șeful companiei Inger Trans, care câștiga lunar 54.000
de lei, sumă pe care a fost nevoit să o reducă la 14.000 de lei. Aceasta nu va fi singura ajustare salarială, în contextul în care premierul Ilie Bolojan pregătește un amplu pachet de reformă a companiilor de stat.Reformele anunțate
Premierul Bolojan a cerut transparență totală privind câștigurile celor care administrează companiile de stat și a anunțat modificarea indicatorilor de performanță pentru directori.
Scopul este de a elimina abuzurile și de a corela salariile cu performanțele reale ale companiilor, în condițiile în care creșterea indemnizațiilor nu s-a reflectat în îmbunătățirea serviciilor oferite.Acest caz scoate în evidență problemele grave de gestionare a patrimoniului public și necesitatea unor reforme profunde în administrația statului pentru a preveni astfel de situații și a asigura o mai bună transparență și responsabilitate.