Omenirea și știința se află într-un progres continuu, avansul tehnologic ne permite, în primul rând, îmbunătățirea calității vieții zilnice. Din aceste motive, și nu numai, starea noastră de bine beneficiază în mod direct de progresele pe care medicina le-a câștigat în ultimii 10 ani. Un real progres a cunoscut și stomatologia, care a integrat soluții moderne, eficiente și durabile pentru înlocuirea dinților lipsă. Astfel, acum, refacerea danturii este confortabilă și la îndemâna tuturor persoanelor care s-au lovit de diverse probleme stomatologice.

Pentru că, nu-i așa, ce ne-am face fără o dantură care să ne permită mestecarea corectă a alimentelor? Și să nu uităm nici de aspectul estetic, cel care ne ajută să ne păstrăm încrederea și stima de sine intacte. Ei bine, soluții moderne pentru înlocuirea dinților lipsă sunt disponibile în aproape fiecare cabinet stomatologic care oferă servicii medicale de specialitate.

Cum anume a progresat stomatologia în ultimii 10 ani?

Digitalizarea practicii stomatologice

Trecerea în online a clinicilor stomatologice a ușurat accesul la tratamentele dentare, dar și o mai bună conștientizare a problemelor care pot duce la pierderea dinților. Astfel, avem informații disponibile oricând, distribuite în diverse surse online. În plus, ne putem informa despre medici, servicii medicale și putem programa online o vizită în clinicile de specialitate unde istoricul nostru medical va fi atent analizat.

Tehnologia digitală și imagistica avansată

Tehnologia digitală a pătruns tot mai mult în rândul tratamentelor stomatologice, conform sciencedirect.com. Există în prezent proceduri minim invazive care se realizează cu ajutorul laserului, se pot efectua proceduri la microscop sau sunt disponibile analize imagistice care ajută medicul dentist să recomande tratamente personalizate pentru fiecare caz în parte.

Soluții moderne pentru înlocuirea dinților lipsă

Implantul dentar – este cea mai eficientă soluție modernă pentru înlocuirea dinților care nu mai pot fi salvați. Presupune inserarea unui șurub special în maxilar care să substituie funcționalitatea rădăcinii naturale a dintelui. Implantul va reda atât aspectul natural al danturii, cât și beneficiile funcționale ale acesteia: masticația corectă, păstrarea poziției dinților naturali, prevenirea deteriorării osoase și prevenirea apariției cariilor ulterioare. Tehnologia modernă oferă mai multe tipuri de implanturi în funcție de fiecare situație, tratamentul fiind disponibil indiferent de vârstă sau de gravitatea problemei.

Coroana dentară – este recomandată atât în cazul implanturilor (va oferi stabilitate și protecție implantului), cât și în protejarea dinților naturali care au suferit anumite tratamente stomatologice (tratamente de canal, dinți fisurați, ciobiți etc.).

Punțile dentare – se numără printre cele mai populare metode de înlocuire a dinților lipsă. Dezavantajul în fața implantului constă în faptul că sunt necesari doi dinți sănătoși, cu rol de susținere.

Acești dinți vor fi prelucrați și pregătiți pentru fixarea punții.

Proteza mobilă – va conține dinți artificiali realizați în funcție de particularitățile dentare ale fiecărei persoane în parte. Se pot alege diverse tipuri de proteze dentare, de la parțiale (care protejează dinții naturali ce pot fi salvați) la totale (situații în care toți dinții naturali au fost pierduți).

Proteza fixă pe implanturi – un tratament modern de înlocuire a dinților lipsă, proteza fixă pe implanturi ajută la salvarea dinților naturali, susținând și fizionomia feței datorită prezenței fizice a dinților pe gingii. O proteză fixă pe implanturi este confortabilă și asigură aceeași funcționalitate precum cea a dinților naturali.

Alegerea tratamentului potrivit o vei lua împreună cu medicul stomatolog. Este important ca soluția să fie una personalizată, care să țină cont de rezultatele tuturor metodelor moderne de diagnosticare și remediere.

Foto: Unsplash