Cedăm în fața unei oferte greu de refuzat și ajungem să cheltuim o avere pe lucruri pe care nici măcar nu le folosim. Jumătate dintre români recunosc că pleacă din magazine cu produse care nu se aflau inițial pe lista de cumpărături. Specialiștii spun că acesta este unul dintre motivele pentru care nu ne ajung banii de la un salariu la altul. Șapte din zece români spun că au cheltuit bani pe produse de care nu aveau nevoie doar pentru că erau la ofertă.

Citește și: Suntem păcăliți la gramaj în magazine! Comisarii de la Protecția Consumatorului au aplicat amenzi usturătoare

Giulia se numără printre ei. Tânăra spune că achizițiile impulsive sunt de vină pentru faptul că nu prea îi ajung banii. „De exemplu mă duc să cumpăr ceva, un cadou pentru cineva și mă trezesc că îmi iau și mie. Fac asta destul de deși nu e bine totuși, pentru că inflație”.

Motivul pentru care românii cumpără impulsiv

50% dintre oameni recunosc că nu se țin de listă niciodată, mai ales dacă sunt puși în fața unei promoții greu de refuzat. „În momentul în care mă duc la cumpărături pentru haine am în plan mă duc să mi iau ce am nevoie, dar de obicei, na, uneori mai cedez tentație și mai accept și ceva care nu era chiar pregătit ”,

a declarat un român. Așa ajungem să cheltuim bani în neștire după care plângem mai apoi. Același sondaj spune că doi din trei români au cumpărat produse pe care nu le-au folosit niciodată.

„Haine pe care și acum le am cu etichetă în șifonier, nu le-am îmbrăcat niciodată”, „Sunt foarte multe. La fel, tot haine, chestii pe care nu le folosesc, doar fiind o reducere”, au

mai spus românii. Pentru aceste dorințe de moment ajungem să ne îndatorăm o viață. 37% dintre cumpărători spun că au luat pe datorie foarte credit. „Cu card de credit și a fost destul de greu de recuperat după aceea”, a mai spus o româncă.

„Putem să ne gestionăm mai bine bugetul dacă suntem atenți la modul în care prioritizăm aceste cheltuieli.

Avem nevoie de un de răgaz, de acel răgaz în care să decidem dacă ce urmează noi să cumpărăm e o nevoie sau e o dorință pe care o putem amâna. E momentul acela de chibzuință”, a declarat Mihuț Năstăsache, managerul de comunicare al unui IFN, pentru NEWSTIME. Aceleași date arată că patru din zece români regretă că nu au un fond de urgență, adică bani economisiți cât să le acopere cheltuielile pentru trei luni.