Autoritățile din Ucraina sunt în alertă, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc, după distrugerea Barajului Kahovka. Există o posibilitate ca poluarea să ajungă și în apa din litoralul românesc, în contextul în care barajul distrus este situat la o distanță de aproximativ 300 de km. 

Citește și: Pericol de holeră în Marea Neagră

Autoritățile din Odesa au interzis deja locuitorilor să intre în apă sau să meargă la plajă. Sunt șanse mari ca poluarea să ajungă și în România în două săptămâni, susțin biologii marini, în funcție de viteza curenților, potrivit Observator.

Cu toate acestea, autoritățile din România liniștesc cetățenii, deoarece au fost prelevate probe de pe litoralul românesc, dar nu au depistat deocamdată virusul Vibrio cholerae.

Ce au descoperit specialiștii în apa din litoralul românesc, după inundațiile din Ucraina

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis un comunicat de presă în care anunță că nu s-a s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a situației create prin ruperea barajului Kahovka.

„În fiecare sezon, monitorizarea calității apei de îmbăiere este realizată de Constanța și Tulcea, prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere

și calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere. Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007, pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfășoară în perioada 1 iunie – 15 septembrie, pentru toate zonele. Până în acest moment, nu am fost înștiințați cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme. În cazul în care, în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată, iar îmbăierea va fi interzisă“,
se arată în comunicat.

Specialiștii INSP au anunțat că urmăresc permanent situația și vor reacționa pe cale oficială în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neașteptate a unor factori de mediu. În cazul în care se va constata risc de holeră în Marea Neagră, îmbăierea ar putea fi interzisă pe litoralul românesc.

Probe din Marea Neagră au fost deja prelevate din Marea Neagră, iar calitatea apei este una bună, potrivit Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța.

„Pentru fiecare punct fix de parametrii monitorizați (E. coli și enterococ), sunt conform Directivei Europene pentru apa de îmbăiere, dar în caz de necesitate, acești parametri se pot extinde. DSP Constanța a început, deja, recoltarea probelor din sezon, iar analizele au relevat o calitate a apei excelentă“, a declarat Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al DSP Constanța, pentru focuspress.ro.