De parcă nu am fi plătit facturi astronomice la curent și gaze, după ultimele scumpiri s-ar putea să dispară și plafonarea prețului pentru toată lumea. Guvernul are de gând să acorde ajutoare doar persoanelor vulnerabile. Suntem în luna lui Cuptor, dar mulți români încă plătesc facturi la gaze și energie electrică uriașe. Vorbim despre sume care în urmă cu doi ani nu erau pomenite nici în mijlocul iernii.

„Păi, de exemplu mie acum mi-a venit undeva la 13 milioane în bani vechi”, a declarat o bucureșteană, dar se poate mai rău de atât. Dacă ne gândim la avertismentul guvernanților, care au de gând să renunțe la plafonare pentru toți românii, în acest moment toți cei care consumă până la 100 de kWh/oră, lunar plătesc la un preț fix de 0,68 de lei pe kWh/oră cei care consumă până la 250. 

Ministrul Energiei spune că s-ar putea bucura de prețuri plafonate la energie doar românii vulnerabili. „Cred că în România anului 2023 ar trebui să putem ținti aceste măsuri și în funcție de veniturile efective ale fiecărei gospodării, atâta timp cât noi sprijinim un român care e pe salariul minim pe economie la fel de mult cum sprijinim un român care câștigă poate zece sau douăzeci de mii de euro pe lună pe munca cinstită și bravo lor”,

a declarat Ministrul Energiei. 

Oamenii se tem că dacă nu se vor mai încadra noua schemă, atunci vor avea de plată facturi și mai mari. Experții în energie spun că o plafonare a prețurilor destinate doar categoriilor vulnerabile ar putea avea la bază modelul cardurilor de energie, dar va fi nevoie să se țină cont și de alte criterii. Trebuie avut în vedere și consumul per cap de locuitor, cardurile de energie de exemplu s-au acordat doar celor peste 60 de ani și cu un venit sub două mii de lei, adică aproximativ

2,1 milioane de oameni dacă modificarea va fi agreată atunci autoritățile vor fi nevoite să stabilească exact ce românii vor fi în cadrați în categoriile vulnerabile.