Pe măsură ce industria de e-commerce continuă să înflorească, necesitatea de a livra produse în condiții optime direct la ușa cumpărătorului a devenit o normalitate. Consumatorii se așteaptă ca produsele să ajungă rapid și în siguranță, ceea ce a pus o presiune uriașă pe umerii furnizorilor de soluții de ambalare.

Și nu puțini sunt comercianții care s-au oprit la folia cu bule. Folia cu bule, cu origini modeste în anii 1950, când a fost concepută inițial ca un nou tip de tapet decorativ, și-a găsit adevărata utilitatea în sectorul ambalării, demonstrându-și capacitatea excepțională

de a proteja produsele în timpul transportului, cu precădere cele fragile și electronicele.

La ce se dovedește utilă folia cu bule?

La protecția produselor în timpul transportului

Primul și cel mai evident rol al foliei cu bule este protecția bunurilor în timpul transportului. Folia cu bule este proiectată ca o barieră protectoare în jurul obiectului ambalat- vase fragile de porțelan, dispozitive electronice sau opere de artă.

Bulele de aer individuale funcționează ca mini amortizoare, absorb și distribuie forțele externe care ar putea să comprime, să zgârie sau să spargă conținutul coletului.

Unul dintre cele mai valoroase aspecte ale foliei cu bule este versatilitatea: poate fi tăiată și modelată pentru a se potrivi oricărui obiect, indiferent de formă sau dimensiune. Acesta se mulează pe produs, umple spațiile goale și elimină mișcările ce ar putea cauza frecare sau impact.

La ambalarea electronicelor

Electronicele sunt susceptibile atât la daunele fizice, provocate de șocuri sau presiuni, cât și la cele cauzate de electricitatea statică. O descărcare electrostatică, chiar și una minoră, poate deteriora ireversibil circuitul integrat al unui dispozitiv.

O folie cu bule de cea mai bună calitate este tratată chimic pentru a disipa încărcăturile electrostatice, creând un mediu sigur pentru manipularea și transportul componentelor electronice sensibile (cum este cazul plăcilor de bază, al smartphone-urilor, al tabletelor și al altor tipuri de gadgeturi).

Comparativ cu alte materiale de ambalare, folia cu bule are un preț accesibil și este și ușor de utilizat, chiar și fără instruirea personalului de ambalare.

În construcții

Folia cu bule, cunoscută preponderent ca ambalaj, își dovedește utilitatea și în acest sector. Una dintre cele mai valoroase utilizări ale foliei cu bule în construcții este ca material de izolație. Grație proprietăților de izolare termică excelente, folia cu bule este frecvent utilizată pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor.

Instalată în pereți, tavane sau chiar podele, folia păstrează căldura în interiorul clădirii pe timp de iarnă, iar vara menține răcoarea.

Totodată, folia cu bule mai este folosită și pentru a acoperi pardoselile, mobilierul și alte suprafețe expuse în timpul lucrărilor interioare. Flexibilă și rezistentă, folia absoarbe șocurile și protejează împotriva zgârieturilor, loviturilor și a altor forme de deteriorare mecanică; poate fi aplicată și îndepărtată cu ușurință, fără a lăsa reziduuri.

Folia cu bule are aplicații și în alte ramuri ale ingineriei civile, inclusiv în lucrările de infrastructură. De exemplu, este folosită în construcția de drumuri sau poduri pentru a crea straturi de separare sau pentru a proteja materialele sensibile în timpul transportului și instalării.

În proiecte neconvenționale

Dincolo de aplicațiile industriale și comerciale, mulți oameni folosesc folia cu bule pentru a se relaxa- sparg bulele între degete. Alții o folosesc în proiecte de artă și meșteșuguri sau chiar pentru a împacheta cadourile într-un mod amuzant.