Noua lege a pensiilor 2023.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat recent ce conține noua lege a pensiilor, iar miniștrii au termen până miercuri, 29 martie 2023, ora 12:00, să depună în scris amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale.
Noua lege a pensiilor 2023. Ce schimbări importante vor avea loc
Printre cele mai importante modifică la noua lege a pensiilor este majorarea punctului de pensie de la 1785 de lei în prezent, până la 1875 de lei. În plus, numărul de punct X x valoarea punctului de referință este de 72.
Din noua lege a pensiilor va fi eliminat și articolul care prevede ca femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. În schimb, se dorește introducerea unui nou articol care să propună stimulente pentru mamele cu mai mulți copii.
Iată ce conține noua lege a pensiilor 2023
- formula nouă pentru recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii
- numărul de puncte x VPR (valoarea punctul de referinţă)= 72
- posibila creștere a punctul de pensie de la 1.785 de lei la 1.875 de lei
- pe viitor, nu vor mai fi excepții la pensionare între diferite companii. De exemplu, angajații din naval (CEO Oltenia, fabrică de armament etc)
- va fi eliminat articolul din vechea lege- "Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare". În schimb, Ministerul Familiei va trebuie să vină cu o propunere de stimulente pentru mamele cu mai mulți copii.
Noua lege a pensiilor 2023. Crește vârsta de pensionare în România?
Ministrul Muncii a vorbit recent despre noile modificări care urmează să aibă loc la legea pensiilor. Marius Budăi a mărturisit că nu este de acord cu propunerea de creștere a vârstei de pensionare până la 70 de ani, în contextul în care în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt 2 articole care fac referire la acest lucru.
Potrivit articolelor, în cazul femeilor, vârsta de pensionare va crește la 65 de ani până în 2035, iar Guvernul ar trebui să impulsioneze, prin acordarea unor facilități, pensionarea la vârsta 70 de ani.
„Speranța de viață în România este mult mai mică decât în statele occidentale, gen Franța, Germania, Spania. Cei care au făcut PNRR, fie n-au citit legea actuală, fie nu i-a interesat. Avem o lege în care este stabilit un beneficiu, dacă stai peste vârsta de pensionare. Dreptul la pensie este statuat în Constituție. De ce să iei omului dreptul acesta?“, a declarat Marius Budăi, pentru un post de televiziune.
Ministrul Muncii a vorbit și despre egalizarea vârstei de pensionare la femei și bărbați, măsură cu care nu este de acord.
„Avem Legea 263, care este în vigoare din 01/01/2011, în care este o prevedere că bărbații ajung la vârsta de 65 de ani la pensionare, iar femeile, până în ianuarie 2030, la 63 de ani. Să vorbim despre o majorare a vârstei de pensionare peste 65 de ani este exclus. Nu susțin așa ceva. Egalizarea vârstei de pensionare egalizarea între femei și bărbați la 65 de ani, este trecută, este asumată. Noi, Ministerul Muncii, până la finalul lunii martie vom avea două-trei propuneri de lege pe care le vom pune pe masa coaliției, la decizie. Vom începe dezbaterile cu asociațiile de pensionari și cu sindicatele. Din dezbaterile respective, toate elementele le vom lua și vom merge cu ele la discuții la Comisia Europeană”, a adăugat Marius Budăi.