Papa Francisc a încetat din viață luni, 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, chiar în a doua zi de Paște, a confirmat Vaticanul. Suveranul Pontif se confrunta de o perioadă cu probleme de sănătate, însă momentul dispariției sale, în inima Sărbătorilor Pascale, a adâncit emoția în rândul credincioșilor catolici din întreaga lume.
Citește și: Cum se va alege noul papă, după moartea Papei Francisc. Regulile din Biserica Catolică
Anunțul a fost făcut de cardinalul Kevin Ferrell, camerlengoul Vaticanului, potrivit Associated Press. Francisc a fost ales Papă în 2013 după demisia lui Benedict al XVI-lea. El a fost primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice.
„La ora 7:35 în această dimineață, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Domnului. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii sale”, a anunțat Farrell, pe canalul de televiziune al Vaticanului.
Cu ce probleme de sănătate se confrunta Papa Francisc?
Papa Francisc, care este pontif din 2013, a suferit de mai multe ori de gripă şi de alte probleme de sănătate în ultimii doi ani. În tinerețe, el a avut pleurezie, ceea ce a necesitat îndepărtarea unei părţi dintr-un plămân, iar în ultimii ani a fost predispus la infecții respiratorii.
La începutul acestui an, acesta fusese diagnosticat cu dublă pneumonie, fiind internat la 14 februarie 2025 la Spitalul Gemelli din capitala Italiei, dar a fost externat la câteva luni după aceea și chiar a participat la slujba de la Vatican din ziua de Paște.
Papa Francisc a apărut în balconul Bazilicii Sfântul Petru, în ziua de Paște, în scaunul său cu rotile. Suveranul Pontif a binecuvântat mulțimea și i-a urat un „Paște fericit”, înainte de a lăsa un membru al personalului său să citească mesajul său Urbi et Orbi.
Pentru prima dată de când a devenit papă în 2013, Papa a lipsit de la majoritatea evenimentelor din Săptămâna Sfântă.