Această măsură poate fi aplicată indiferent de tipul pensiei, fie că e contributivă, specială, militară sau cu penalitate, iar suma reținută poate ajunge chiar și la o treime din valoarea pensiei lunare.
Casa de Pensii are autoritatea de a deduce automat o parte din pensie pentru plata datoriilor, fără ca legea să impună obligativitatea de a anunța în prealabil persoanele afectate.
Printre entitățile care au dreptul să ceară poprirea pensiei se regăsesc băncile comerciale, organele fiscale, consiliile locale (pentru taxe neachitate), precum și persoane fizice, ca urmare a unor decizii judecătorești. Poprirea reprezintă o procedură legală de executare silită, care se menține până când întreaga datorie este achitată integral.
Poprirea poate fi impusă indiferent de tipul pensiei, contributivă, specială, militară sau cu penalitate, iar suma reținută poate ajunge până la 33% din pensia lunară.
Este important de știut că, pentru pensiile mai mici decât salariul minim net, se poate reține doar suma care depășește jumătate din acest nivel, asigurând astfel o protecție minimă pentru persoanele cu venituri reduse.
În situația obligațiilor de întreținere, precum pensiile alimentare, poprirea poate ajunge până la 50% din venitul lunar.Pensia care face excepție de la poprire
Executarea silită prin poprire nu se limitează doar la pensii, ci poate viza și alte venituri regulate, precum salariile sau indemnizațiile. Atunci când o persoană are mai multe popriri active în același timp, suma reținută în total nu poate depăși 50% din venitul lunar net.
Citește și: Categoria de români care beneficiază de scăderea vârstei de pensionare. Casa de Pensii a făcut anunțul
O excepție importantă este reprezentată de indemnizațiile pentru handicap, care nu pot fi supuse executării silite prin poprire, fiind protejate prin lege. Pensionarii afectați de astfel de rețineri află de obicei despre poprire abia atunci când observă o sumă mai mică în fluturașul de pensie sau în contul bancar.