Fenomenul substanțelor interzise a căpătat o amploare atât de mare, încât îl vezi oriunde ai întoarce privirea: în școli, la marile festivaluri, în trafic. În Capitală, tot mai mulți dependenți au ajuns oameni ai străzii și nu se sfiesc să își facă rău în văzul lumii, ziua în amiaza mare. Au fost filmate imagini halucinante chiar în centrul Bucureștiului, unde mulți tineri au ajuns să umble ca niște zombii pe străzi.

Aceștia fură, cerșesc și fac tot felul de ilegalități ca să își procure doza de așa zisă fericire.

Citește și: Substanțe halucinante de 1 miliard de euro, ascunse între banane

Suntem în centrul Capitalei în miez de zi. Un tânăr de aproximativ 20 de ani zace aproape inconștient pe o bancă: E doar unul din zecile de consumatori de stupefiante, care nu se mai ferește de ochii lumii atunci când își administrează doza, drept dovadă are seringa lângă el.

După nici două minute, în aceeași zonă ne apare în cale o tânără care nu pare să fi împlinit vârsta majoratului. Are privirea pierdută, merge haotic pe stradă și cerșește milă. La câțiva metri, un alt individ se plimbă bezmetic pe șosea și încearcă să facă rost de bani de la șoferii care parchează în zonă. Un tânăr e deghizat în măicuță și umblă pe străzi să strângă donați în numele domnului, dar se leapădă rapid de divinitate când vine vorba de stupefiante, spun polițiștii.

După scurte insistențe, „măicuța închipuită” ne dezvăluie prețul așa zisei fericirii: opt milion jumătate. Astfel de indivizi ajung cu zecile în fața polițiștilor și procurorilor DIICOT, care se aleg cu amenzi, dosare penale, uneori sunt închiși, dar în cele din urmă ajung tot pe stradă.

O casă din Sectorul 2 ține loc de sediu pentru traficanții străzii 

Recent, oamenii legii au primit informații că, în Sectorul 2, o casă părăsită ține loc de sediu pentru traficanții străzii.

În imobilul care stă să pice cu geamuri sparte și o curte plină de gunoaie trăiau nu mai puțin de șapte persoane. Cel mai tânăr dintre ei avea doar 14 ani. Anchetatorii au descoperit asupra unei tinere de 18 ani, care locuia în această casă părăsită, 129 de plicuri care conțineau o substanță albă, despre care polițiștii cred că ar fi stupefiante. Tot aici a fost găsită și o pungă în care erau alte 60 de grame de substanțe interzise.
Vecinii care locuiesc în zonă nici nu mai au curajul să vorbească. De mai bine de zece ani văd iadul stupefiantelor cu ochii. Casa este ocupată ilegal, polițiștii intervin, dar degeaba.

După câteva săptămâni, dependenții se întorc, ba mai mult, vin alte și alte persoane dubioase. Fenomenul devine tot mai îngrijorător, în ciuda campaniilor poliției. Fiecare dealer săltat este imediat înlocuit de altul. Cât despre consumatori, ei sunt tot mai tineri.

Pleacă de acasă, dispar de acasă în repetate rânduri, există posibilitatea unui tratament pentru dependența de droguri la stat. Încep să consume, se degradează în doar șase luni de zile.

La nivelul unei singure secții de poliție au fost descoperite peste 1500 de plicuri cu stupefiante și sume importante de bani.