Logistica este un domeniu în continuă evoluție, mai ales că cerințele din partea clienților sunt tot mai mari și mai complexe, atât la nivel local, ci mai ales global. Cum nevoia de produse este tot mai mare, iar tehnologia își impune puterea asupra cumpărăturilor (acum, majoritatea se efectuează în online), fiecare depozit sau centru logistic este nevoit să caute modalități de a recepționa și depozita mărfurile paletizate într-un mod cât mai eficient și mai sigur.

Recepția mărfurilor este procesul de verificare a produselor livrate într-un depozit, care constă în mai multe etape- coordonarea cu transportatorul, descărcarea mărfii, verificarea integrității și conformității acesteia cu documentele de livrare, înregistrarea în sistem și stocarea efectivă în depozit.

Paletizarea și procesul de recepție al mărfurilor

Paletizarea joacă un rol crucial în procesul de recepție al oricărui tip de marfă.

Ca acestea să fie acceptate de depozite, mărfurile trebuie paletizate corespunzător, cu respectarea standardelor specifice ale industriei. Standardele includ, dar nu se limitează, la dimensiunile standard ale paletului, greutatea maximă suportată și tipul de material utilizat (lemn, plastic, metal etc.).

În ceea ce privește dimensiunea paleților, în Europa, dimensiunea standard este de 1200 x 800 mm, conform EURO-PAL. În Statele Unite, spre exemplu, dimensiunea standard este de 1219 x 1016 mm, conform standardului GMA (Grocery Manufacturers Association).

Aceste dimensiuni standardizate asigură că paletii se vor potrivi în vehiculele de transport și în sistemele de stocare din depozite, respectiv rafturi depozitare paleți.

De asemenea, trebuie menționat că fiecare palet trebuie să respecte capacitatea maximă de încărcare, prin care se poate preveni deteriorarea mărfurilor și a paletului în sine. Greutatea produselor de pe palet depinde de tipul de material din care acesta este realizat, dar și de designul acestuia.

Dacă această capacitate este depășită există mare șanse de rupere a paletului și de accidente în timpul manipulării acestuia, conform specialiștilor de la Mobech.

Verificarea integrității mărfurilor

Când marfa ajunge în depozit, angajații trebuie să se verifice cu mare atenție integritatea acesteia. Practic, ei vor examina întreaga marfă pentru a identifica orice semn de deteriorare sau de manipulare necorespunzătoare în timpul transportului.

La fel de importantă este și verificarea produselor, care trebuie să fie în conformitate cu documentele de livrare. Orice abatere de la aceste criterii ar trebui notificată imediat furnizorului și documentată corespunzător.

Coordonarea livrării

Coordonarea livrării este un alt criteriu important în recepția mărfurilor paletizate. Depozitele logistice au un program strict de livrare, pentru un flux eficient de mărfuri și pentru a minimiza timpul de staționare al vehiculelor de transport.

Prin urmare, toate livrările sunt programate să ajungă la timp.

Sistemele de înregistrare a mărfurilor

Un alt aspect esențial al recepției este înregistrarea mărfurilor în sistemul de gestionare a depozitului (WMS). În program se vor introduce toate detaliile legate de mărfuri, de la numărul de paleti, la descrierea mărfii, data și ora de sosire etc. Acest proces trebuie să fie precis și eficient, pentru a preveni erorile și a asigura o evidență clară și actualizată a stocurilor.