Din cauza curenților și a temperaturilor extrem de ridicate din apă meduzele se apropie tot mai mult de țărm, iar algele reprezintă un alt fenomen natural care se va repeta an de an. Așa arătau plasele pescarilor din Agigia weekend-ul trecut. Pline cu meduze, acestea apar mai ales în nordul litoralului, iată situația din Năvodari. „Foarte multe, foarte multe, ieri n-au fost, azi dimineață foarte multe.”

Meduzele și algele, nelipsite din vacanța la mare

Nu ar trebui să le atingem pentru că unele specii pot produce iritații. În acest an cu apă foarte caldă, am început o primăvară cu apă foarte caldă, a fost o înflorire algală puternică.

Citește și: VIDEO Confruntări sângeroase în Rusia. Trupele Kievului cuceresc localitate după localitate

Firește că au fost condiții bune pentru a pentru meduză să să se dezvolte și bineînțeles că pe măsură ce începe să se arate toamna, începe să bată un vânt care să le împingă spre mal, să-și piardă viabilitatea și capacitatea de a înota. Ele ajung și în zona litorală în zona plajelor chiar, sau în plasele pescarilor.” În același timp țărmul a fost acoperit și de o pătură de alge verzi.

Turiștii nu se mai pot bucura de apa mării

De ce apar mai multe alge la noi față de situația de pe litoralul vecinilor din Sud? Dunărea are un debit de aproximativ șase mii de metri cubi la vărsarea în mare, asta înseamnă o cantitate uriașă de apă dulce care aduce inclusiv nutrienți.

Citește și: VIDEO Zeci de mii de elevi au susținut din nou examenul de Bacalaureat. Poezia i-a salvat pe mulți dintre ei

Aproape de țărm pe litoralul românesc salinitatea scade așa că sunt condiții pentru dezvoltarea mai multor specii de alge. Însă la distanțe mai mari spre Sud salinitate crește iar, așa că algele apar în cantități mai mici. În luna august Marea Neagră a atins 30 de grade cea mai mare valoare din ultimii 25 de ani.