Această măsură este binevenită, în special în contextul evoluțiilor volatile de pe piața energiei, care nu par să influențeze în mod direct facturile românilor. Sebastian Burduja a asigurat că toți cei care se confruntă cu incertitudini legate de costuri vor beneficia de plafonare și după iarna ce urmează.

Sebastian Burduja, despre facturile energetice

Un aspect esențial evidențiat de ministru este faptul că sistemul energetic românesc nu a beneficiat de investiții semnificative în ultimele trei decenii.

Această lipsă de dezvoltare a dus la o capacitate de producție insuficientă pentru a satisface cererea, mai ales în perioadele de caniculă, când consumul crește drastic.

Citește și: VIDEO Salariul mediu e uriaș pentru mulți. Ce sumă primesc angajații

„Facturile noastre sunt plafonate până în aprilie anul viitor. Aceste evoluții pe piața zilei următoare, pe bursa energiei, nu ne afectează la facturi.

Toți cei care ne urmăresc să știe că vor avea facturi plafonate inclusiv dincolo de iarna ce ne așteaptă. De ce se întâmplă asta? pe de-o parte în sistemul energetic românesc nu s-a investit de 30 de ani, nu am inaugurat mari capacități de producție și atunci când nu ai o ofertă suficientă, în condițiile unei cereri mai mari, cum se întâmplă într-o perioadă de caniculă, prețul va grește. este o regulă de piață liberă.
Noi am dat drumul la aceste miliarde de euro în producție de energie verde, solar eolian. Lucrurile se vor vedea într-un an, doi, trei, de acum înainte, în funcție de complexitatea proiectelor. Mă aștept să fie din ce în ce mai bine anii următori, în funcție de intensitatea proiectelor”,
a mărturisit ministrul Sebastian Burduja.

Ce a spus ministrul Energiei despre plata acestora în anul 2025

Sebastian Burduja a afirmat că este prea devreme să facă prognoze, dar își dorește stabilizarea pieței și reducerea prețurilor la facturi. El a menționat că se așteaptă ca facturile să scadă pentru cei care plătesc în prezent pragul maxim. De asemenea, ministerul pregătește o schemă de sprijin pentru românii cu dificultăți financiare, asigurându-se că ajutoarele sunt direcționate în funcție de consum.

Citește și: VIDEO Un brazilian abuzator ar fi fost scos din arest, după ce a oferit șpagă. Mita ar fi fost intermediat de un prieten de-al suspectului

„Vom vedea ce se va întâmpla și este devreme să mă pronunț. Sigur că noi ne dorim ca piața să se stabilizeze și prețul la facturi să fie cât mai mic. Așteptarea noastră pentru cei care plătesc acum acel prag maxim, așteptarea noastră e ca facturile chiar să scadă. Noi pregătim o schemă de sprijin pentru românii care nu fac față la plata acestor facturi. Direcționarea sprijinului statului către românii fără posibilități.

În prezent, așa cum este schema în vigoare, noi subvenționăm pe toată lumea în funcție de consum”, a mai spus Sebastian Burduja.