Sf. Ilie 2023: Ce se spune despre această zi în tradiția populară românească? Sărbătoarea Sfântului Ilie, cea mai importantă din luna iulie, este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Sărbătoare are loc în fiecare an pe data de 20 iulie, iar anul acesta va pica într-o zi de joi. Această sărbătoare are o semnificație importanță în tradiția populară, motiv pentru care se respectă și o serie de tradiții obiceiuri.

Citește și: Calendar ortodox iulie 2023: Sărbători importante din această lună

Cine a fost Sfântul Ilie?

Sfântul Ilie s-a născut cu peste 800 de ani î.Hr. în ținutul Tesvi, din Galaad, într-o familie de preoți. În Panteonul românesc, Sfântul Ilie (Sânt-Ilie) este o divinitate a Soarelui și a focului, identificată cu Helios din mitologia greacă și cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă.

În tradiția populară, Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, motiv pentru care ziua de 20 iulie are o semnificație aparte pentru români. Legenda spune că la naștere ar fi fost învelit în scutece de foc și i s-a dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu.

Ce se spune despre Sf. Ilie în tradiția populară?

Sfântul Ilie a devenit un apărător înflăcărat al credinței în Dumnezeu și unul dintre profeții Legii Vechi. I s-a dat o misiune specială, mai exact să scoate de la întuneric la lumină poporul aflat sub stăpânirea regelui Ahab și a împărătesei Izabela, închinători ai zeului Baal.

Citește și: Lună Nouă iulie 2023: Schimbări importante pentru aceste zodii!

Văzând că poporul nu îl asculta, tradiția spune că Sfântul Ilie a decis să îi pedepsească.

El a închis cerul, iar locuitorii nu au mai văzut ploaie pentru foarte mult timp.

Sfântul Ilie este redat în imaginația populară ca cel ce si-a ucis părintii la îndemnul diavolului. Își cere iertare pentru fapta săvârșită și primește de la Dumnezeu un car de foc si putere sa-i omoare pe diavoli. Tradiția mai spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu.

Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior. În tradiția populară se spune că Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși.

Fenomenele meteo care au loc pe data de 20 iulie au un rol foarte important. Potrivit tradițiilor, pe 20 iulie 2023 nu ai voie să lucrezi. Dacă o faci, Sfântul Ilie va aduce vremea rea, cu trăsnete, grindină și ploaie.

Potrivit acestei tradiții, trebuie să ai grijă să închizi toate geamurile și ușile locuinței în care stai.

Tradiții și Obiceiuri S. Ilie 2023. Iată ce trebuie să faci și să eviți în această zi

- În ziua de Sfântul Ilie oamenii nu lucrează pentru a nu-l mânia pe acesta și a nu-l face să arunce fulgere asupra lor și grindină și prăpăd asupra recoltelor;

- Oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviți de fulgere;

- În această zi de cruce roșie, femeile de la sate culeg busuioc și îl duc la biserică, pe acre le așează pe icoane. Femeile trebuie să pregătească pachete pe care le vor da apoi de pomană pentru sufletul copilașilor morți devreme;

- Oamenii trebuie să își facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, știute fiind puterile nemărginite ale Crucii Sfinte in lupta cu diavolul;

- Fetele care își doresc să se căsătorească își pot visa alesul de Sfântul Ilie;

- Tradiția spune că de Sfântul iulie trebuie să purtăm ramuri de salcie pentru ca oamenii să fie feriți de trăsnete;