Masajul este folosit de mii de ani în scop terapeutic și de relaxare, dar metodele și mijloacele s-au diversificat pe parcursul timpului. Astăzi încă se mai practică primele forme cunoscute de masaj, dar multe dintre ele au rămas în tradiția anumitor culturi. Totuși, anumite metode au căpătat o popularitate mare și au ajuns în practica specialiștilor din toată lumea. În același timp, există și tipuri nou-apărute și datorită evoluției tehnologiei, care încep acum să capete teren.

Iată 5 tipuri de masaj mai puțin cunoscute și beneficiile lor:

Masajul decontracturant

Masajul decontracturant este recomandat persoanelor cu dureri musculare care suferă de diverse afecțiuni ale mușchilor și oaselor sau celor care au probleme de postură. Scopul lui este de a elimina tensiunea musculară excesivă din corp, efectul fiind de relaxare și restabilire a echilibrului muscular. Se efectuează aplicând presiune pe anumite zone ale corpului, apelând la diverse tehnici de masaj: presiune, fricțiune sau rotație.

Despre mijloacele prin care este efectuat vei găsi mai multe informații aici. Masajul decontracturant reduce inflamația, crește circulația sangvină și limfatică și îmbunătățește simțitor flexibilitatea și mobilitatea musculară. Este ideal în cazul persoanelor care stau mult pe scaun sau care practică intensiv sport.

Shiatsu

Shiatsu este o terapie japoneză străveche de relaxare care utilizează tehnici de presopunctură aplicate cu mâinile, degetele, coatele și genunchii.

Este denumit și fizioterapie japoneză sau acupunctură fără ace, pentru că acționează pe principiul traseelor meridianelor energetice. Prin presiunea exercitată sub un anumit unghi și o anumită perioadă de timp, shiatsu are rolul de a debloca și reechilibra traseele energetice.

Masajul tibetan

Este o formă de masaj intens, de asemenea, mai puțin cunoscută, care are drept scop creșterea nivelului de energie și vitalitate.

Face parte din ritualul tibetan de mult timp, însă tehnica a dobândit în perioada recentă o popularitate deosebită, astfel că începe să fie practicată peste tot în lume. Utilizează 5 uleiuri esențiale și combină tehnici de masaj profund și acupresiune.

Reiki

Terapia Reiki se concentrează asupra echilibrului energetic de care depind sănătatea și starea de bine. Provine din Japonia și este echivalentul acupuncturii din China, ambele bazându-se pe principiul manipulării energiei universale.

O ședință de Reiki canalizează energia universală și o transferă cu ajutorul mâinilor în mai multe părți ale corpului pacientului. În timpul unei sesiuni de Reiki, pacienții se relaxează profund și tocmai de aceea tehnica este tot mai apreciată în toată lumea. Cu toate acestea, există foarte puține dovezi care să susțină teoria potrivit căreia Reiki are beneficii medicale.

Terapia craniosacrală

Terapia craniosacrală- mai puțin cunoscută- constă în aplicarea unei presiuni ușoare și constante asupra craniului și coloanei vertebrale, cu scopul de a stimula circulația fluidelor.

Este recunoscută pentru calmarea durerilor, relaxarea mușchilor, îmbunătățirea fluxului sangvin și reducerea stresului, potrivit The Good Body. A fost dezvoltată în anii ‘20 de către osteopatul William Sutherland. Tehnicile ușoare aplicate stimulează relaxarea mușchilor și a ligamentelor, ameliorând semnificativ durerea, tensiunea, oboseala și simptomele asociate stresului sau anxietății.

Foto: Pexels