În a doua zi după Bobotează, pe data de 7 ianuarie 2024, îl sărbătorim și pe cel care L-a botezat pe Isus Hristos în Iordan. Aproximativ două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan și își sărbătoresc ziua onomastică în această zi. Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Ziua Sfântului Ioan încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul? Lista completă

Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Biserică a închinat lui Ioan șase sărbători: Zămislirea lui (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul lui (7 ianuarie), Tăierea Capului (29 august), Prima și a două aflare a capului lui (24 februarie) și A treia aflare a capului (25 mai).

Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului și a-L face cunoscut. Deoarece este o sărbătoare atât de importantă, există și multe tradiții și obiceiuri legate de Sfântul Ion, pe care credincioșii le respectă.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion 2024! Ce trebuie să faceți în această zi

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Conform tradiției populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.

Potrivit tradiției, pe data de 7 ianuarie nu se bea vin roșu, pentru că acesta amintește de martiriul Sfântului Ioan.

De asemenea, se spun că dacă nu ești vesel în această zi, vei fi trist tot restul anului. Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc și animalele, de fiarele sălbatice.

În ziua de Sfânt Ion există obiceiul „Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor.

Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este „Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează.

Oamenii „iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc, potrivit Ziarul Unirea.

Nume sărbătorite de Sfântul Ion 2024! Cui trebuie să spuneți „La mulți ani”

Sfântul Ion e considerată una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin, motiv pentru care aproximativ două milioane de români poartă acest nume. Cu această ocazie se trimit mesaje și urări de „La Mulți ani”. Originea numelui Ioan este ebraică și s-a format prin compunerea termenilor „Jahve” în forma sa scurtă „Jo” şi „hanan” (a avea milă). Semnificația numelui Ioan este „Jahve a avut milă”, adică „Dumnezeu este milos”. Numele „Ion” a trecut prin multe modificări de-a lungul timpului, motiv pentru care au apărut mai multe derivate. Cele mai populare nume sunt Ioan, Ion, Ioana și Ionela.

Iată cui trebuie să spunem „La mulți ani” de Sfântul Ion:

  • Ioan
  • Ion
  • Ionuț
  • Ioana
  • Ionela
  • Oana
  • Nelu
  • Ivan
  • Jana
  • Ionuța
  • Nela
  • Onuța
  • Ionelia
  • Jan