Practic țara s-a împărțit după aceste alegeri. Între cei care vor ca România să își continue drumul european și transatlantic cu liderii politici puternici, dar moderni și românii care au votat pentru o schimbare totală. Căutăm explicații alături de antropologul Alexandru Dincovici, care a intrat în direct acum la NEWSTIME.
Radu Andrei Tudor: Din punctul dumneavoastră de vedere care ar fi explicația acestui rezultat absolut năucitor.
Este o victorie a algoritmilor, rețelelor de socializare sau este vorba despre altceva?
Citește și: VIDEO Prima dată după Revoluție când PSD nu intră în turul 2. Este cea mai mare înfrângere pentru partid
Alexandru Dincovici: Cred că e prea devreme să ne dăm seama ce s-a întâmplat și cred că nu vom afla decât după mult timp, pentru că e nevoie de niște analize cumva în profunzime aici.
Ce de mirare nu cred că poate bazinul electoral atât de mare pentru cineva cum este Călin Georgescu, cât mai degrabă cumva obtuzitatea tuturor în fața acestei victorii, pentru că el, dacă îl ascultăm în ultimele sale declarații în săptămâna dinainte de alegeri, părea foarte sigur că va câștiga, dar am mai auzit astfel de declarații de la lideri din toate partidele de până acum. Cred că ce s-a întâmplat acolo s-ar putea să fi fost cumva o sumedenie de factori care țin atât de cumva leadership-ul slab de la nivelul partidelor tradiționale care putea explica
de ce au pierdut atât de mult în raport cu, de exemplu, scorul de la alegerile locale și cât luau în mod tradițional partidele, cumva și o campanie foarte bine orchestrată și pusă la punct în mediu online, în special pe rețele noi cum e cum e TikTok, cu niște rețete de viralizare care au avut succes, dar n-aș spune neapărat că a fost cineva în spate care a organizat foarte bine.
Se poate cumva să fi fost și o împrejurare de factori care au dus la cumva o victorie din asta algoritmică.
Radu Andrei Tudor: Mai este loc în politica românească pentru marile partide, mă refer aici la PSD sau PNL sau putem să spunem că ne am luat adio de la binomul acesta, PSD-PNL?
Alexandru Dincovici: Și asta cred că e greu de spus, pentru că un atu pe care îl au marile partide și aici pe care l-au în special PNL -uL
și PSD-ul ține pe de o parte de rețeaua foarte bună în teritoriu, pe care partidele noi nu a avut timp să și-o construiască cum au avut acestea și pe de altă parte ceva ce se numește disciplină de partid, ori aici din câte se pare, n-a existat aproape deloc, pentru că altfel nu se justifică scorul atât de slab și nici tot ceea ce vedem acum, toate declarații în interiorul partidelor și toată discuția aceasta despre acte de trădare și cred că ce se va întâmpla în viitor și șansa pe care o au partidele
acestea tradiționale este să se mobilizeze acum repede și să aducă un leadership în care să creadă cumva, care să poată să alinieze toată susținerea, tot bazinul electoral din spate, pentru că altfel cred că le va fi foarte greu să se redresez. Dacă asta nu se întâmplă la alegerile parlamentare, cine știe ce surpriză vom avea și acolo și unde de fapt se vor duce voturile pe care le a primit Călin Georgescu.