Căldura nu ajunge în calorifere, ci se pierde pe țevile stricate. Așa că locatarii din mii de blocuri spun că dorm îmbrăcați ca pe timpul lui Ceaușescu, totul în timp ce plătesc facturi uriașe.

— Mâna e caldă față de calorifer. Caloriferul respectiv.Vezi ce să vă spun? Apă caldă nici atât. Dacă au, se vede ce e bai de babalei.

Așa sunt iernile pentru Ioan, un domn din sectorul 5 al capitalei.

Bărbatul locuiește într-un bloc unde caloriferele fierbinți sunt o raritate.

— E numai aburit un pic, adică să te păcălească că totuși ai căldură.

Oamenii săracii stau cu preșuri, cu aragazul dat drumul. Ca el sunt sute de mii de bucureșteni care abia au căldură și apă caldă, chiar și când nu sunt avarii sau reparații la conducte.

— Dormim îmbrăcați ca pe timpul lui Ceaușescu. Nu poți să faci baie că n-ai cum, că nu e caldă. E bine, călie așa, bine. Deci te îmbolnăvești.

— Călduță apa?

— Apa? Nici măcar călie să fie apa.

Drama bucureștenilor a ajuns pe masa ANPC, care a făcut mai multe controale la punctele termice, dar și în casele oamenilor.

Unii nu aveau căldură deloc, dar sunt la zi cu facturile.

— Ce plătesc, mă, fraților? Ce nu am? Cum o fi să plătesc cu pâine și să nu ia pui?

— E critică situația. E foarte greu, dar de plătit, plătim. Uitați, n-am restanță, n-am nimic. Dar dacă n-am bani să bag centrală?

Cetățenii, totuși, plătesc prețul agentului termic care ar trebui să vină, dau un exemplu: la 55-60 de grade.

Îl plătesc, deși ei primesc la 30-35 de grade.

Situația e confirmată și de Cristian Popescu Piedone, noul președinte ANPC:

— Apa caldă trebuie să plece de la punctul termic între 55 și 60 de grade, în funcție de contractul asociației. La intrarea în bloc trebuie să existe undeva la 44-47 de grade. Are voie să scadă de la intrarea în bloc până la consumator maximum un grad.

Citește și: VIDEO Corpul de control al Guvernului a descoperit nereguli grave în cazul tezaurului furat. La ce concluzie s-a ajuns

Prin urmare, Termoenergetica a primit o amendă de 620.000 de lei și trebuie să rezolve problemele din rețea. Doar că procesul e unul greoi: sunt 4.000 de kilometri de conducte în tot Bucureștiul, iar în ultimii ani au fost înlocuiți doar 180 de kilometri de țevi.