Două persoane au pierdut lupta pentru viață, între care și un copil. Nu ar fi singurul deces în rândul celor mici. Recent, un băiat în vârstă de 5 ani a murit într-un spital din vestul țării cu suspiciune de meningită. Medicii trag un semnal de alarmă, boala poate fi prevenită.

Citește și: VIDEO Ultimele cuvinte ale tinerilor care au pierit îmbrățișați. Autoritățile din Italia au făcut publice ultimele clipe

Meningită sau „boala care ucide în 48 de ore”, așa se numește afecțiunea care a îmbolnăvit 14 persoane de la începutul anului și până în prezent. Meningita debutează brusc, iar principalele simptome sunt febra foarte mare și durerea de cap severă, cu o senzație de ceafă înțepenită. În anumite situații, pot apărea și erupții pe piele. Alte simptome asociate meningitei sunt starea de greață, vărsăturile, starea generală de rău, dar și sensibilitatea la lumină.

La risc, în prima linie, sunt bebelușii și copiii. Boala a făcut deja o victimă în rândul celor mici, iar la Hunedoara, băiatul în vârstă de 5 ani a murit sub suspiciune de meningită. Boala este extrem de contagioasă, dar și severă.

Ce spun medicii despre această boală

Medicul Mihai Craiu s-a confruntat de mai multe ori la spital cu situații critice: „E o boală cu evoluție extrem de rapidă. De când au început semnele de boală până când se înregistrează decesul, niciodată nu trec mai mult de 1-2 zile. Deci vorbim de o boală foarte rapidă.”

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că trebuie să ajungem cât mai repede la spital, fără să amânăm, dacă pe pielea copilului apar elemente de culoare roșietică, în special la nivelul extremităților, adică mâini, picioare, și nu le avea cu o zi înainte.

Acest lucru trebuie să ne alarmeze.

Și medicii de la Institutul Matei Balș s-au confruntat cu situații severe: „Din păcate, riscul ca un pacient cu meningită să ajungă în terapie intensivă este unul real. Pot fi cazuri critice. Vorbim de infecție sistemică, se ajunge la sepsis plecând de la meningită și, categoric, meningita pune viața pacientului în pericol.”

Părinții sunt îngrijorați, mai ales că cei mici petrec cel puțin 8 ore în colectivitate: „Atmosfera... evident, cred că orice părinte se sperie de lucrul ăsta. Da, ne este teamă, da, nici nu prea îl mai duc așa des din cauza a tot felul de viroze. Ne e teamă, îi mai ținem acasă.”

Citește și: Mesaje 8 martie 2025! Cele mai frumoase urări pentru femeile speciale din viețile noastre

Boala se transmite prin aer, prin strănut, tuse sau contact cu obiecte contaminate. Afecțiunea este dată de o bacterie de mai multe tipuri, însă cel mai răspândit în România este tipul B. Aproape 70% dintre cazuri sunt cauzate de această formă.

Spălatul pe mâini, purtatul măștii și aerisitul claselor scad riscul. De asemenea, vaccinarea este recomandată pentru persoanele la risc, în special pentru cei care au anumite deficite de imunitate.

Vaccinul împotriva meningitei rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție, însă nu este inclus în schema națională de vaccinare. Prețurile variază în funcție de tipul de vaccin, de la 200-300 până la 600 de lei.