Una dintre concluzii a fost că rețelele de socializare au influențat negativ bunul mers al activității electorale. Pentru a discuta mai multe lucruri despre acest subiect, a fost invitat la News Time pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, domnul Bogdan Gruia Ivan.

După alegerile de anul trecut, s-a discutat chiar și despre interzicerea platformei TikTok. În primul rând, v-aș întreba ce se va modifica și care sunt noutățile în zona social media pentru alegerile din luna mai.

„O să fiu cât se poate de scurt. Despre a aduce în față subiectul interzicerii deja este puțin cam mult. Ceea ce pot să vă spun e că guvernul României a adoptat acum trei săptămâni un OUG prin care s-au clarificat foarte explicit care sunt pedepsele pentru acele rețele care nu respectă legea și s-a ajuns la un agreement în care tot ceea ce se transmite de către autoritatea electorală și nu este dat jos în mai puțin de cinci ore, se pot ajunge la amenzi de până la cinci la sută

din cifra de afaceri globală a companiilor. Asta înseamnă aproximativ sume cuprinse între milioane și sute de milioane de euro. E un element extrem de important. De asemenea, e un grup interministerial pe această temă care se ocupă punctual de acest lucru cu instrumente, cu softuri care pot să identifice astfel de situații. Dar ceea ce este foarte important e ca platformele să înțeleagă că atunci când sunt găsite nereguli, când nu se respectă legislația, au un termen foarte scurt în care să reacționeze.
Dacă ai o decizie care este semnată de un judecător și tu mai intri într-un proces de analiză internă, atunci un anumit conținut care nu este conform cu toată legislația poate să mai stea zile întregi pe platformă, lucruri care au fost făcute, care sunt inadmisibile și care acum deja sunt soluții foarte clare la nivel tehnic și legislativ la care se lucrează.”

„Domnule ministru, înțeleg că ați participat la o conferință recent la Paris în care s-a discutat despre aceste lucruri.

Aș vrea să ne împărtășiți cam care ar fi concluziile.”

„A fost cea mai importantă conferință pe inteligență artificială în care, la nivel global, au fost câteva state care au stabilit care sunt targeturile noastre pe termen mediu și lung. România are deja o strategie pe inteligență artificială, România are deja un HA pe inteligență artificială, finanțat cu peste șaizeci de milioane de euro. L-a semnat în luna decembrie și ce e mai important, îmi doresc ca România să fie la masa deciziei atunci când vorbim despre tehnologia care va schimba

viitorul omenirii. Din acest motiv, au avut loc întâlniri cu vicepreședintele SUA, J. Devans, președintele Macron și peste patruzeci de alți colegi miniștri din întreaga lume. Și ceea ce este foarte important e că din planul pe care îl avem pentru Uniunea Europeană, și anume două sute de miliarde de euro care vor fi investiți în următorii doi ani în cercetare și în cercetare aplicată pe tehnologiile viitorului, România are un loc la masa negocierilor.
Noi ne profilăm ca o țară care va fi un hub regional în materie de inteligență artificială.”

„Ce face această tehnologie? Așa cum electricitatea a schimbat cursul omenirii, așa cum mai târziu internetul a schimbat, așa o va face și această tehnologie. Iar acele state care vor adopta cât mai rapid, care vor avea cea mai avansată formă a studiului inteligenței artificiale, sunt cele care vor fi mult mai competitive, atât în raport cu organizarea internă, cât și în raport cu alte piețe. Automat, vorbim despre o creștere a productivității pe care o estimăm aproximativ de patru virgulă patru miliarde de dolari în următorii cinci ani. Așa că România e la masa deciziilor.”

„Și, de asemenea, pe zona de dezinformare, așa cum folosești softuri care să păcălească algoritmul anumitor platforme, vei putea să folosești inteligența artificială ca să identifici care sunt acele bug-uri care ajung în sistem. Și vă dau un exemplu foarte simplu: dacă sunt comentarii repetitive ale unor conturi care nu există, mult mai ușor poți să regăsești cu acel soft de inteligență artificială.