Alerte de viituri sunt în vigoare în Serbia și Ungaria. Deja mii de persoane au fost evacuate din calea torentelor în Polonia și Cehia, unde nu s-au mai pomenit așa inundații de 50 de ani. Vremea extremă este anunțată și în Austria, unde a fost emis un cod roșu de inundații.
Ciclonul Boris aduce cu el inundații istorice
Ministerul român de Externe a emis o avertizare de călătorie. Imagini dramatice arată cât de puternic au lovit torentele Polonia.
Ciclonul supranumit Boris a provocat revărsarea râurilor. Într-o regiune, apele au crescut la 6-7 metri, cu mult peste cotele de alarmă de 2 metri și jumătate. Nivelul a stabilit un nou record în ultimele trei decade.
Citește și: VIDEO Turiștii au ajuns cu apa până la genunchi, după ce au avut loc ploi torențiale în Constanța
Guvernul a cerut oamenilor să plece din zonele aflate sub risc și a cerut ajutorul armatei pentru a face față.
Autoritățile avertizează că situația se va înrăutăți. Cehia a fost lovită și ea de ciclonul Boris. Aici oamenii au fost salvați cu elicopterul din calea apelor. Chiar și așa patru persoane sunt în continuare dată dispărute, după ce râurile au atins cote nemaiîntâlnite în ultimii 50 de ani. Ploile torențiale au paralizat și capitala Republicii Moldova râul Bâc, care trece prin oraș, a ieșit din matcă.17 mii de locuitori au rămas fără curent electric din cauza dezastrului
Pe o stradă din Chișinău două fete au fost luate pe sus de șuvoaie și târâte câțiva metri. Îngrijorare mare este și în Austria. În unele locuri ploaia puternică a inundat cartiere întregi, iar un pompier și-a pierdut viața în timpul unei misiuni de salvare. Nordul țării este sub codul roșu de vreme rea și sunt așteptate inundații, dar și alunecări de teren.
Citește și: VIDEO Cutremur cu riscuri majore în Japonia. Au fost emise alerte privind producerea unui Tsunami
Ministerul român de externe a emis o atenționare de călătorie pentru românii care vor să tranziteze austria în această perioadă. O altă alertă de călătorie vizează și Slovacia, unde sunt așteptate ploi severe și inundații în regiunile din Vestul -Sudul și centrul țării.
Situația se poate agrava în următoarele ore și pe Dunăre. Prognozele citate de presa europeană arată că o cantitate uriașă de apă se îndreaptă spre Ungaria.