Pe buzele tuturor este întrebarea „Cine va fi noul papă?” și mai mult decât atât dacă va continua reformele ultimului Suveran Pontif sau, dimpotrivă, va aborda un ton mai conservator.

Citește și: VIDEO Era schimbării a început cu un simplu „Bună seara”. Jorge Mario Bergoglio a devenit papă după o demisie fără precedent

Primul este Matteo Zupi, este arhiepiscop de Bolonia și are 69 de ani.

E cunoscut pentru apropierea sa față de săraci și pentru deschiderea spre dialog cu lumea laică, deci opțiunea cea mai progresistă și care ar continua fără doar și poate linia reformelor. Ba chiar unii ar spune că le-ar accelera. Cardinalul s-a remarcat prin angajamentul său social față de imigranți și inclusiv față de comunitatea LGBT.

Apoi vine Pierebattista Pizzaballa, care este Patriarhul latin al Ierusalimului, fiind un bun cunoscător al Orientului Mijlociu șie văzut drept o variantă care ar putea inclusiv să oprească războiul din Gaza.

Ca doctrină e moderat, ar pune mare accent pe reconciliere, iar principalul său obiectiv ar fi pacea între religii, însă are numai 59 de ani și ar putea fi exclus din cursă tocmai pentru că e prea tânăr.

Și nu în ultimul rând, Pietro Parolin care pare să intre în cursă cu cele mai multe șanse. În vârstă de 70 de ani, este secretarul de stat al Vaticanului și cel mai puternic diplomat catolic al ultimelor decenii, însă dintre variantele de podium este și cel mai conservator.

Se crede că ar continua linia fostului suveran pontif, însă ar face-o într un ritm mult mai temperat. Ar pune mai puțin accent pe reforme sociale, dar ar întări rolul politic al bisericii catolice în contextul global.