O nouă teorie medicală creează valuri printre internauți. Postul negru, timp de o săptămână este recomandarea momentului pe TikTok, iar cei care sunt dispuși să încerce nu sunt puțini. Medicii, în schimb, trag un semnal de alarmă și avertizează că fără o atentă supraveghere ne putem pune sănătatea în pericol. Există un studiu, făcut în Boston, care arată că dacă ții 7 zile de post doar cu apă, scade riscul de a face cancer în viață cu 70%. 

Citește și: Damian Drăghici, despre influența familiei asupra carierei sale muzicale. Ce părere are artistul despre compromisurile făcute de-a lungul timpului

În doar 6 zile, aceasta postare a ajuns la peste 700 de mii de persoane. O teorie care este pusă în practică de tot mai mulți internauți. Damian Drăghici, de exemplu, a ținut chiar și un jurnal virtual, prin care a împărtășit, zilnic, celor care îl urmăresc, cum se simte după ce a hotărât să nu mănânce nimic timp de 7 zile.

„Salutare tuturor! Este a treia zi de post, tocmai am filmat un podcast, m-am trezit la ora 7 dimineață, am energie sunt ok, îmi bate inima puțin mai tare, o simt cum bate puțin mai tare, mă simt puțin mai tras, simt foarte mulți mușchi pe mine, ca energie sunt puțin mai moale”, a spus Damian Drăghici.

Postul negru, cel în care lipsește cu desăvârșire mâncarea, a devenit din ce în ce mai popular, chiar dacă nu este un concept recent.

„Deci 4 zile de când n-am mâncat. Asta e a 4-a zi, seara, joi. Asta pot să spun că a fost cea mai grea zi pentru mine, de obicei era ziua 3, m-am simțit foarte jos, n-am avut energie foarte multă”,  a mai spus Damian Drăghici. 

Ce spun medicii despre postul negru: „Poate să ducă la anumite situații în care să fie decompensat organismul” 

Însă, nu toți medicii sunt de acord cu această practică și trag un semnal de alarmă: un post negru, ținut mai multe zile, poate provoca complicații. 

„Tot ce înseamnă post negru, adică privarea de alimentație, doar hidratarea corespunzătoare, poate să ducă la anumite situații în care să fie decompensat organismul și asta se întâmplă la pacienții care au diverse boli de tip cardiac, diabet, hiercorelostemie”,

susține doctorul Bogdan Popescu.

Pentru cei care își doresc totuși să țină post, medicii vin și cu o recomandare. „ E mai mult mai simplu să ții ritmul postului odată cu toată lumea, miercurea și vinerea sau luni, miercuri și vineri, mănânci mai puțin, mănânci alimente vegetale, cu cât sunt mai puțin procesate, cu atât e mai bine”, a declarat doctorul Adriana Mihălaș. Un studiu recent arată faptul că jumătate dintre români țin post măcar câteva zile pe an.