Este pentru prima dată după Revoluție când un președinte al României își dă demisia. Comentăm această premieră alături de politologul Vlad Adamescu, co-fondator „Politica la minut”.

Citește și: VIDEO Klaus Iohannis, demisie forțată? Ce au observat analiștii politici la discursul președintelui

Radu Andrei Tudor: Este demisia președintelui un gest eroic, așa cum îl consideră chiar Klaus Iohannis, sau unul egoist? Și aș vrea să adaug că există informații că unii parlamentari ai coaliției din rațiuni de pierdere a electoratului l-ar fi trădat la votul

de suspendare.

Vlad Adamescu: Nu este nici pe departe un gest eroic, este un gest din lipsă de alte alternative. Probabil că președintele a primit informații că există o majoritate în Parlament care ar vota pentru suspendarea lui și a luat singura decizie care putea fi luată în acest context și anume demisia. Este o demisie tardivă, care trebuia să se întâmple în decembrie 2024, în ziua în care s-au ales conducerile Camerelor Deputaților și Senatului, în ziua în care exista un președinte al Senatului care să poată deveni președinte interimar.

A stat mai mult, a stat cu încă două luni peste acest termen și trebuia să se întâmple această demisie în decembrie anul trecut, pentru că românii au dat o palmă partidelor de la guvernare, partidelor din coaliția care a fost prezidată și creată de președintele Klaus Iohannis. Reamintesc că nici candidatul PNL, nici candidatul PSD nu au reușit pentru prima oară 35 de ani să intre în turul al doilea și, în schimb, ce sa întâmplat, românii care au votat pentru schimbare, indiferent că e o schimbare nu știu suveranistă sau liberală

sau pro-europeană, în schimb au rămas cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, cu Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, cu un Guvern făcut din aceleași partide la care s-a adăugat UDMR-ul și cu 13 din 18 membri ai guvernului, care au fost membri și în guvernul anterior. Deci, este un pas spre normalitate această demisie și de aia avem și o constituție și avem instituția președintelui interimar care poate să vină să ia atribuțiile prezidențiale în această perioadă.

Care este viitorul Guvernului Ciolacu? 

Radu Andrei Tudor: Și pentru că ai amintit de soarta lui Marcel Ciolacu. Aș vrea să te întreb care crezi că ar putea fi, ținând cont că liderul AUR George Simion a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură.

Vlad Adamescu: Liderul AUR poate să anunțe că va depune și zece moțiuni de cenzură, ai nevoie de mai puțini parlamentari pentru a depune o moțiune de cenzură decât ai nevoie pentru a depune,

pentru a începe procedura de suspendare a președintelui. Îți trebuie doar o pătrime din parlamentari, AUR împreună cu SOS și POT au acest număr în Parlament, dar în mod evident orice fel de moțiune de cenzură va fi respinsă pentru că nici PSD, nici PNL, nici UDMR nu au vreun interes de a ieși de la guvernare sau de a vota împotriva Guvernului Ciolacu. Aveau în schimb un interes, să nu mai fie președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, era o povară electorală și politică de care au reușit să scape.