A fost decretată starea de urgență, iar zona afectată de poluare se extinde. Autoritățile din România monitorizează dezastrul produs la aproximativ 700 de kilometri de litoralul nostru.

Citește și: VIDEO Marea Neagră e roșie la Constanța. Ce părere au locuitorii despre acest fenomen?

Treizeci de delfini ar fi murit în zona strâmtorii Kerci, susțin activiștii de mediu. De vină este poluarea masivă.

Cifrele se adaugă la un dezastru mult mai mare: de la începutul războiului, populația de delfini a scăzut cu cel puțin cinci mii de exemplare în Marea Neagră.

Acum ar fi vorba despre un accident. La finalul anului trecut, două tancuri petroliere rusești s-au scufundat în strâmtoarea Kerci. Patru mii șapte sute de tone de păcură s-au scurs în Marea Neagră.

Litoralul românesc, aflat la o distanță de aproximativ șapte sute de kilometri față de locul accidentului, nu este, deocamdată, afectat.

Strâmtoarea Kerci face legătura între Marea Azov și Marea Neagră. Zona afectată de poluare este în dreptul Peninsulei Crimeea. Tot ceea ce înseamnă faună și floră costieră a fost afectat.

„Cele două specii de delfini întâlnite în zona respectivă sunt afectate. Acolo este o zonă trofică, cu foarte mult pește. Este o zonă mai atractivă decât a noastră din punct de vedere al troficității și al surselor de hrană pentru delfini.”