Nu scăpăm de vijelii, căderi de grindină și ploi scurte, dar însemnate cantitativ. Asta ne anunță meteorologii. Luna mai e luna extremelor și, pe lângă furtuni, vom avea parte inclusiv de schimbări bruște ale temperaturilor. Acum, aproape jumătate din țară este afectată de un nou cod galben. Trei trenuri au fost oprite în județul Sibiu, în apropiere de Copșa Mică, după ce o viitură de pe râul Târnava Mică a acoperit calea ferată.

Citește și: VIDEO Din ce în ce mai multe țări, măturate de inundații și tornade! Scenele apocaliptice au lăsat sute de oameni fără adăpost

În numai 20 de minute, la Timișoara au căzut aproape 25 de litri pe metrul pătrat, cât pentru o zi întreagă. Mai multe mașini au rămas blocate în intersecțiile din oraș, iar pompierii au avut 11 intervenții.

Culmea, Timișoara nu se afla în zona colorată în galben, însă meteorologii au emis o prognoză specială pentru această zonă. Pe lângă grindina de marți seara, ploile au inundat mai multe gospodării și în Pașcani, iar pe Transalpina, ploile se transformă rapid în lapoviță și ninsoare.

În plus, aici pare un alt pericol. E vorba de căderile de pietre, motiv pentru care șoseaua dintre nori rămâne închisă și în perioada următoare.

Oltenia, vestul Munteniei și sud-vestul Transilvaniei sunt până la ora 23 sub un cod galben de vijelii. În plus, până mâine dimineață la ora 9, în aceste zone sunt posibile viituri pe mai multe cursuri de apă. Motiv pentru care și hidrologii au emis un cod galben, ar problemele continuă toată luna.

„Averse torențiale, vorbim de căderi de grindină, de vijelii. Aceste fenomene vor fi în continuare în tabloul vremii în țara noastră”,

a declarat Florinela Georgescu, director de prognoză ANM. Răcirea vremii este doar temporară. De săptămâna viitoare, temperaturile cresc iar.

„În ciuda schimbărilor bruște de temperatură, aprilie 2024 a fost cea mai caldă lună din istorie. Din păcate, nu este o excepție”, a declarat reporterul NEWSTIME. Vorbim de a unsprezecea lună consecutivă cu recorduri globale. În Europa de Est s-au înregistrat cele mai mari temperaturi de pe continent.

În luna mai, temperaturile vor trece de 30 de grade în mai multe zone din țară.