Măsura vine în contextul în care mai mulți producători români se plâng că marile magazine le-au scos de la vânzare marfa. Marile lanțuri de magazine nu vor mai putea elimina de pe rafturi produsele românești fără motive întemeiate, altfel, riscă amenzi mari, este anunțul Ministrului Agriculturii, care pregătește un proiect în acest sens. 

Citește și: VIDEO La 29 de ani, Zoraya a fost eutanasiată! Își dorea să moară de ziua ei

Marile lanțuri de magazine nu vor mai putea elimina de pe rafturi produsele românești fără motive întemeiate, altfel, riscă amenzi mari, este anunțul Ministrului Agriculturii, care pregătește un proiect în acest sens.

„Nu se mai poate, producătorii români au obligativitatea să listeze toate produsele și în cazul în care un producător român dă un preț mai mic față de prețul de import pe același produs amenda va fi de 5% pe cifra de afaceri și vă spun că este o amendă foarte bună.

Retailerii vor primi amenzi pentru refuzul de a vinde produse românești

Măsura vine, după ce mai mulți producători români s-au plâns că produsele lor au fost scoase de la vânzare. Este și cazul acestui producător de înghețată, care a făcut nenumărate sesizări, după ce în urmă cu doi ani, s-a trezit că produsele au început să fie eliminate de pe rafturile mai multor magazine.

„Situația cu care ne confruntăm noi se cheamă restricționare drastică a accesului în marile magazine, fie prin limitarea listării la un număr mic de magazine, deși noi avem capacitatea de producție să aprovizionăm toate magazinele rețelei. Fie prin listarea unui singur articol chipurile, ca să tasteze vandabilitatea”

Un alt exemplu este cel al fondatoarei companiei care produce magiunul de prune cu atestare tradițională. Produsul a fost scos de pe rafturile unui lanț de magazine, pentru că producătorul nu a fost de acord cu prețul de achizițe pe care retailerul i

l-a propus.

La vânzare, magiunul ar fi ajuns de trei ori mai scump.

„De la 12-13 lei la 30, facem un calcul? Au venit la noi timp de vreo trei luni de zile. Au început să ne impună dublu, adică eu să scap din costul meu de producție, ceea ce nu se poate face niciodată, costul este fix, să le dau un preț mult mai mic”

Ministrul Agriculturii vrea să reglementeze și această problemă astfel încât adaosul comercial pentru produsele românești să fie plafonat la 20%.

„Suntem încă în starea aceea de studii în care încercăm să înțelegem exact de unde și cum sau ce se urmărește. Retailerii nu consideră că aceasta este soluția potrivită și au cerut ministerului să facă un studiu de impact.