Euro și-a luat avânt pentru a doua zi consecutiv și a marcat un nou record absolut. Moneda națională a mai pierdut șase bani în fața euro, iar ceea ce părea un accident se transformă acum într-o reală problemă. Slăbirea leului ne lasă cu buzunarele mai goale în cazul unor achiziții majore, cum ar fi o locuință sau o mașină. Cursul unui euro a ajuns miercuri la 5 lei și 90 de bani, în creștere cu șase bani față de marți.
Citește și: VIDEO Euro a sărit pragul de 5 lei. Reacțiile din piață nu au întârziat să apară
La casele de schimb valutar, cursul a ajuns și la 5 lei și 30 de bani, iar aceste majorări în cascadă ne afectează direct. Creșterea euro ne lovește direct în portofel. Vom plăti mai mult dacă vrem să cumpărăm o mașină, fie ca o luăm cu banii jos sau în leasing.
Facturile la telefon vor crește și ele, iar ratele la creditele în euro sau la cele în lei care se raportează la robor vor deveni tot mai apăsătoare. Dezvoltatorii sunt și ei afectați de aprecierea euro deoarece materiale de construcție, prețul lor va crește, deci construcție complexului va fi mai scumpă.
Cum ne afectează creșterea euro?
Practic, pentru un apartament de 100.000
de euro achiziționat astăzi ar trebui să plătim cu 12.000 de lei mai mult față de acum două zile, iar în cazul achiziției unei mașini de 30.000 de euro plătim astăzi cu peste 3.600 de lei mai mult decât luni. Nu în ultimul rând vor apărea scumpiri și la produse de bază, alimente sau combustibil, pentru că România depinde de importuri în multe sectoare, iar când furnizorii plătesc mai mult și prețurile de la raft urcă inevitabil.Autoritățile recunosc faptul că ne aflăm într un moment dificil: „Situația financiară nu este ușoară. Aș putea să spun este deloc ușoară, dar este gestionabilă”. Și creditele în lei s-au scumpit, mai exact cele care sunt raportate la indicele robor la șase luni. Acesta a sărit numai două zile de la 5,9% la 6,47%, o creștere care se resimte în buzunarele noastre.