Sunt doar două exemple de dezinformări periculoase care se rostogolesc în mediul online, după ce două legi militare au fost votate în Parlament. Cei care au pornit acest val masiv de știri false sunt politicieni extremiști, iar oamenii de rând le-au distribuit mai departe. Ministerul Apărării Naționale spune că sunt menite să provoace panică și ne transmite că respectivele legi nu vizează nici pe departe ce se vehiculează în aceste zile: „Nu suntem nebuni, suntem români și ne apărăm țara. Pe aici, prin România, nu se trece. Voi nu v-ați hotărât încă dacă sunteți fetițe sau băieței și voi ne vorbiți nouă de apărare a României. Mama, mamă, ce m-am mișcat? De ce vă temeți? Vă temeți de popor român? Vreți să scoateți armata pe străzi? Vreți să faceți exerciții militare contrar constituției?”

Citește și: Când va fi înmormântat Andrei Perneș. Familia se pregătește pentru cel mai dificil moment

Războiul dezinformării pornit în Parlament s-a mutat cu viteza luminii pe Facebook și pe Tiktok, unde fanaticii extremiștilor din politică se întrec în speculații care mai de care mai uluitoare. Parlamentul a adoptat legea care îi permite armatei să tragă asupra populației care protestează. „ Vom fi săltați de pe stradă, bătuți și împușcați de jandarmi este unul dintre mesajele alarmante propagate chiar și de unii politicieni ai partidelor de extremă dreapta. Iar comentariile s-au tot înmulțit. Au făcut asta să poată împrăștia votanții lui Georgescu pe 22 februarie. Băiatul meu este în cadrul armatei și nu a primit niciun ordin să tragă. Eu zic ce am înțeles că au spus? Să că în deci, în anumite excepții și anumite, cum e protestele? Da, să vină armata să ne arunce de aici, sau să tragă noi sau să. Ce vor ei să facă cu noi? Să subînțelege clar că împotriva noastră și nu suntem de acord.”

Dacă ne întrebăm de unde atâtea conspirații, sociologii le pun pe seama nivelului scăzut de încredere a românilor în autorități. Felul în care a fost gestionată pandemia, în felul în care s-a comunicat în perioada de pandemie a creat un șoc foarte puternic în societate.