Platformele de retail cu produse foarte ieftine au devenit familiare pentru milioane de clienți care primesc pachete multe, cu prețuri mai mici decât un pahar de cafea.
Dincolo de comenzi rapide și reduceri, ritmul acesta pune presiune pe curier, pe sistemul vamal, și, în curând, va crește costul livrărilor.
Care va fi impactul asupra cumpărătorilor
Comisia Europeană propune o taxă fixă de doi euro pentru fiecare pachet cu o valoare redusă, de sub o 150 de euro, provenit din afara Uniunii Europene. Măsura vizează în special platformele chinezești, precum Temu și Shein, care au inundat piața europeană cu produse ieftine.
Citește și: VIDEO Franța a fost lovită de o furtună foarte mare. Imaginile au fost rapid viralizate în mediul online
„Nu prea înțeleg... până la urmă e un colet micuț. Nu cred că își comandă nimeni douăzeci-treizeci de kg. Atunci s-ar înțelege să pună o taxă, dar așa, pe câteva haine, acolo, o pereche de adidași, nu văd de ce.”/ „Dar dacă dai comandă lunar, se cam simte. Adică la finalul anului, se cam simt.”
„Mi se pare prețul mult mai accesibil față de ce este în România.
În România se livrează zilnic între două sute 50 de mii și 300 de mii de colete din China, ceea ce înseamnă aproape o sută de milioane pe an. Numai în aceste depozite de lângă Capitală sunt procesate zilnic între 50 de mii și 70 de mii de colete care vin din afara Uniunii Europene. Cele mai multe au o valoare medie de 50 de euro, ceea ce înseamnă că vor fi impactate în mod direct de taxa de doi euro pe care Comisia Europeană vrea să o implementeze.
Este o taxă pe care o va impune comerciantul, magazinul online.
Credem, ce-i drept, că va fi cumva suportată de cumpărător. Coletele provenite din afara Uniunii Europene, în cifrele noastre, se dublează livrările de la an la an. Oficialii europeni susțin că această taxă va ajuta la combaterea concurenței neloiale și la protejarea consumatorilor de produse neconforme. În plus, se estimează că veniturile colectate la nivelul Uniunii Europene ar putea depăși un miliard de euro anual.
Măsura urmează să fie discutată și aprobată de statele membre în 2024. Peste 4,6 miliarde de astfel de colete au intrat în Uniunea Europeană – dublu față de anul.