Tusea seacă este un simptom comun al multor afecțiuni respiratorii și poate influența starea de bine și, de multe ori, activitățile zilnice ale persoanei afectate. Este caracterizată de tuse fără producția de secreții, adesea însoțită de iritație în gât și senzație de gât uscat. Tusea seacă poate fi cauzată de diverse condiții, precum infecțiile virale, alergiile, factorii poluanți sau afecțiunile pulmonare, așa cum citim și pe blogul nord.ro.

Chiar dacă, de multe ori, tusea seacă nu ascunde în spatele ei o afecțiune gravă, este important să mergem la medic pentru un diagnostic corect, în special atunci când tusea persistă. De altfel, iată 3 mituri despre tusea seacă în care să nu mai crezi:

Tusea seacă nu necesită un tratament medical

Deși, de multe ori, tusea seacă poate fi ameliorată cu ajutorul ceaiurilor și a unui stil de viață sănătos, există situații în care tratamentul medical nu trebuie să întârzie.

Tusea seacă poate fi simptomul unei afecțiuni subiacente care necesită tratament, cum ar fi infecția virală, astmul sau refluxul gastroesofagian. Ignorarea tusei poate duce la complicații sau la întârzierea tratamentului adecvat și, desigur, la agravarea în timp a simptomelor.

Tusea seacă nu este contagioasă

Se spune că tusea seacă nu este contagioasă tocmai pentru că nu este însoțită de secreții. Ei bine, deși secrețiile nazale pot crește riscul de transmitere a unei infecții respiratorii, tusea seacă în sine poate răspândi agenți patogeni prin picături microscopice din aer.

Este important să iei măsuri de igienă adecvate pentru a preveni transmiterea bolii, indiferent de tipul de tuse sau de frecvența ei.

Tusea seacă este doar un semn al iritației gâtului

Deși iritația gâtului poate fi o cauză comună a tusei seci, există multe alte afecțiuni care pot provoca acest simptom, inclusiv infecțiile respiratorii, alergiile sau afecțiunile pulmonare. De multe ori, tusea seacă este însoțită de iritația gâtului, însă aceasta este o cauză conexă, și nu un factor declanșator, așa cum citim mai multe și pe healthline.com.

Este important să identifici cauza exactă a tusei și să primești tratamentul corespunzător. În unele cazuri, o hidratare corectă poate fi răspunsul adecvat, pe când în altele poți fi nevoit să faci o serie de analize și investigații medicale suplimentare pentru a identifica motivul real din spatele tusei tale.

După cum vezi, tusea seacă, în special cea persistentă, trebuie să te trimită la un control medical. În cabinetul specialistului primești informațiile de care ai nevoie, alături de un tratament adecvat, atunci când acest lucru se impune.

Dacă tusea seacă este de scurtă durată, încearcă să iei câteva măsuri preventive care să te ajute să te simți mai bine. Printre cele mai frecvente soluții se numără eliminarea factorilor poluanți sau a celor care pot provoca alergii, hidratare corectă ori renunțarea la obiceiurile nocive precum fumatul, vapatul sau consumul de alcool.

Photo: Pexels