Postul Crăciunului. Acest post, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului, se desfășoară pe durata a șase săptămâni și are scopul de a-i pregăti pe credincioși pentru sărbătoarea Nașterii lui Iisus Hristos.
Citește și: Mesaje de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Urări speciale pentru cei dragi
Tradițiile acestui post sunt adânc înrădăcinate în Vechiul Testament, unde mai multe figuri biblice, precum Noe, Moise și David, au postit și s-au rugat pentru venirea Mesiei, pentru iertarea păcatelor și pentru ajutorul
Din punct de vedere alimentar, Postul Crăciunului este considerat mai ușor comparativ cu Postul Paștelui, deoarece pe parcursul acestuia se permite consumul de pește în fiecare sâmbătă și duminică, dar și în zilele de sărbătoare religioase.
În mănăstiri, în această perioadă se ține post aspru, ajunându-se luni, miercuri și vineri, până în ceasul al IX-lea, când se consumă doar hrană uscată sau legume fierte, fără ulei.
Atunci când prăznuirea unui sfânt important cade într-o zi de luni, marți sau joi, se face dezlegare la pește, iar miercuri și vineri se permite consumul de vin și ulei, însă doar o dată pe zi.
De asemenea, dacă miercuri sau vineri se sărbătorește un sfânt cu priveghere sau hramul unei biserici, este permis consumul de pește, vin și ulei.În ultima zi a Postului Crăciunului, 24 decembrie, cunoscută sub numele de Ajunul Crăciunului, credincioșii așteaptă venirea preotului care le aduce vestea Nașterii Mântuitorului, pregătindu-se astfel pentru marea sărbătoare ce urmează.
Tradiții și obiceiuri de Postul Crăciunului 2024
Cu o zi înainte de începerea Postului Crăciunului, oamenii adună toate resturile de mâncare și oasele rămase într-o față de masă, pe care le aruncă în dimineața primei zile de post spre răsărit, rostind următoarele cuvinte:
„Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite.”
Această tradiție este practică cu speranța că, în anul următor, păsările nu vor mai dăuna recoltei din ograda lor.
Se spune că, în timpul Postului Crăciunului, fetele nemăritate ar trebui să bată pernele pentru a atrage norocul și a-și găsi mai repede ursitul, sperând astfel să își îmblânzească soarta. De asemenea, în această perioadă, beția este interzisă, conform tradiției.
O altă credință veche spune că starea vremii în timpul Postului Crăciunului poate prezice cum va fi primăvara.
Dacă vremea este liniștită, se așteaptă o primăvară cu multe ploi.De asemenea, în ziua de Sfântul Matei, pe 16 noiembrie, fetele din zona Hațegului au obiceiul să meargă la fântâna din mijlocul satului. Aici, la cântatul cocoșului, ele aprind o lumânare pe care o pun pe marginea fântânii, în cadrul unui ritual tradițional.