Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie 2024. Înainte să începem unul dintre cele patru posturi rânduite de Biserica Ortodoxă există o zi care marchează sfârșitul perioadei în care mai putem mânca de dulce și care poartă numele de „Lăsatul Secului”, care are loc chiar pe data de 14 noiembrie.
Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești în prima zi din Postul Crăciunului. Vei avea parte de sănătate și noroc
Începerea postului este întotdeauna cu 40 de zile înainte de Crăciun. Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, care sunt oricum zile de post, se lasă sec cu o zi mai devreme. De Lăsatul Secului există o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă, înainte de a începe Postul Crăciunului, și pentru a avea noroc în perioada următoare.
Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului 2024
Lăsata Secului reprezinta o sărbătoare ce semnifica ultima zi, când se mai poate manca „de dulce”, înainte de a începe Postul Crăciunului. Astfel în această zi se mănâncă produse lactate și diferite preparate pe baza acestora, precum și carne.
O tradiție obișnuită este organizarea unei mese festive la care se adună întreaga familie pentru a marca această sărbătoare.
Mâncăruri precum friptură, sarmalele, prăjituri și cozonacii sunt nelipsite de pe mesele românilor în această zi.Un alt obicei de Lăsatul Secului este ca toate oalele să fie poziționate cu gura în jos pentru a proteja casa de boli și necazuri. De asemenea, toate vasele din casă trebuie spălate în această zi, după pregătirea în lor a mâncărurilor „de dulce”, pentru a le pregăti pentru începerea postului.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului 2024. Ce nu trebuie să faci înainte de Postul Crăciunului?
În această zi se ung ferestrele și ușile cu usturoi ca să se alunge spiritele rele. Se spune că în această zi se mănâncă struguri sau stafide, pentru a avea spor în toate.
În unele regiuni ale țării, de Lăsatul Secului, oamenii obișnuiesc să împartă alimente pentru sufletul celor care nu mai sunt printre noi.
În Bărăgan, un obicei tradițional spune că de Lăsata Secului trebuie să se adune toate oasele și resturile de mâncare pe o față de masă, care apoi sunt aruncate afară spre răsărit în ziua următoare.
De asemenea, în unele regiuni din țară se aprinde un foc mare pentru a purifica familia. La lăsarea serii, se aprind focuri pe dealuri pentru a se purifica locul și a alunga spiritele rele.
Există și tradiția de a merge la nași de Lăsatul Secului, fiind n obicei vechi și foarte respectat în multe părți ale României.
Mesaje de Lăsatul Secului 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi
„Sărbătoarea Lăsatului de Sec aduce un nou început pentru suflet. Îți doresc un post ușor, cu bucurii alături de cei dragi și momente de liniște și împăcare!”
„Dragi nași, la acest Lăsat al Secului, vă mulțumim pentru tot sprijinul și îndrumarea voastră. Vă dorim un post binecuvântat, cu sănătate și pace în suflet!”
„Lăsatul Secului e momentul perfect pentru a ne curăți gândurile și a ne apropia mai mult de credință. Îți doresc pace și liniște în suflet în perioada ce urmează!”
„Vă dorim un Lăsat al Secului plin de lumină, iar postul care vine să vă aducă liniște și pace în casă. Să vă fie binecuvântate zilele ce urmează!”
„La acest Lăsat al Secului, ne reamintim cu recunoștință de dragostea și grija voastră. Vă dorim post ușor și binecuvântat, cu sănătate și fericire!”
„Fie ca Postul Crăciunului să aducă armonie și pace în sufletul tău, iar rugăciunile tale să fie ascultate!”
„Lăsata Secului este o cină a bucuriei. Este ultima masă în care se mănâncă de dulce și preparate din carne până în Crăciun. Sper că ți-ai petrecut-o alături de persoanele cele mai dragi!”
„Dragii noștri nași, vă mulțumim pentru că ne sunteți alături! Fie ca acest Lăsat al Secului să vă aducă bucurie, liniște și binecuvântare în casele voastre!
„De Lăsatul Secului, vrem să vă transmitem toată recunoștința noastră. Să aveți parte de un post binecuvântat și să vă fie casa plină de sănătate și pace!”