Judecătoarea din Mangalia, care l-a căutat în sală pe tânărul ucis în accidentul provocat de Vlad Pascu, s-a uitat în gol minute întregi miercuri, când a ieșit de la ședința CSM. Nu a scos niciun cuvânt în fața camerelor de filmat și a refuzat să le transmită un mesaj părinților îndurerați. Este pură sfidare, spun aceștia, după ce au văzut imaginile. Consiliul Superior al Magistraturii a decis că magistratul nu va fi suspendat din funcție și va judeca în continuare dosarul 2 Mai.

„Ce aveți de spus, de ce i-ați cerut cartea de identitate a victimei decedate?”, „Cum a fost ședința de judecată?”, „Considerați că meritați o sancțiune, meritați să fiți sancționată?”, „Ce aveți de spus în apărarea dumneavoastră?”, „Aveți un mesaj pentru părinții victimelor?”, „De ce mestecați guma în sala de judecată?”, au fost doar o parte dintre întrebările jurnaliștilor.

După ce a răsucit cuțitul în rana crestată în sufletele părinților îndurerați și a șocat România, judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu păstrează o tăcere de mormânt. Vreme de câteva minute a rămas mută în fața camerelor de filmat, parcă surdă la toate întrebările jurnaliștilor: „Vă mai intră o dată: de ce ați solicitat cartea de identitate a victimei decedate?”, „Aveți de gând să vă cereți scuze părinților?”, „Credeți că veți fi suspendată din funcție?”, „Aveți ceva de spus pentru părinții victimelor?”, „Cum ați explicat în fața secției pentru judecători?” Nicio

explicație, niciun mesaj de regret, nicio scuză, doar un zâmbet ce seamănă mai degrabă sfidare, spun părinții.

„O sfidare și față de media și de jurnaliști, o sfidare față de toată lumea. Mai bine spunea că nu poate să dea niciun mesaj decât să stea în fața camerelor un minut jumătate și să nu spună nimic. Exact asta dă dovadă ce fel de om este. Primul termen a fost când a mestecat gumă și în primul termen, exact atunci, a cerut buletinul și a spus exact de Andrei Sebastian dacă este în

sală”, spune Valentin Olariu, tatăl lui Sebi.  

După acel episod revoltător, Ancuța Popoviciu a cerut să nu mai judece dosarului Vlad Pascu, dar solicitarea i-a fost respinsă, la fel cum și strămutarea dosarului, cerută de părinți, a fost respinsă. Inspecția Judiciară a cerut abia săptămâna trecută suspendarea din funcție a magistratului cât timp e cercetată disciplinar, iar Ancuța Popoviciu a fost chemată în fața secției de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a da explicații.

„Credeți-mă că îi mulțumesc Dumnezeu că a arătat ce poate această judecătoare. Nu ne credea nimeni când spuneam. S-a văzut exact cum procedează ea, cu nepăsare”, mai precizează bărbatul. 

Totuși, Consiliul Superior al Magistraturii a considerat că propunerea de suspendare din funcția magistratului este neîntemeiată, așadar va judeca până la capăt controversatul dosar în care Vlad Pascu este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului.

Femeia nu e prima anchetă de acest fel. A mai fost sancționată în trecut cu diminuarea salariului pentru un incident similar.