Înăuntru plouă, iar afară cade tencuiala. Nu vorbim despre un bloc vechi, ci despre clădirea care ne-a dus în Cartea Recordurilor, Casa Poporului. Toate elementele decorative de pe fațada clădirii sunt afectate de intemperii, așa că mai multe zone au fost declarate periculoase. Fațada Casei Poporului cade bucată cu bucată. Chiar de la intrarea oficială, problemele se văd cu ochiul liber. Tocmai de aceea, mai multe zone au fost declarate periculoase.  

Citește și: Inflația „lovește” din toate direcțiile. Românii sunt nevoiți să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunar

„A căzut o bucată de piatră pe mașina mea, mai în vară. Dar nu mare, spre norocul meu, și nu pe parbriz! Uitându-ne pe geam, sunt pietricele care cad din fațadă”, a declarat Adrian Solomon, deputat PSD.

„Mi s-a întâmplat chiar zilele acestea, când am intrat în clădire, fațada aceea dinspre Piața Constituției. Nu vreau să spun că sunt bucăți de clădire, dar apă curge”, a spus Cristian Brian, deputat USR. 

Până când vor fi reparate, zonele cu risc vor fi acoperite cu plase de protecție. În plus, s-au montat stâlpi cu bandă de semnalizare pentru a restricționa accesul, se pun afișe de atenționare, iar în zonele periculoase nu se mai face curățenie. 

„Este vorba despre un fenomen de eroziune, în special la nivelul fațadelor de piatră decorativă, existând riscul ca elemente din fațadă să se prăbușescă. Următorii pași sunt intervenția asupra elementelor decorative, tratarea acestora și eliminarea riscurilor”, a declarat Alexandru Tănase, director tehnic, camera deputaților. Până acum, aleșii nu s-au simțit în pericol, dar trăiesc cu frică. 

„Întotdeauna trebuie să fii atent și prevăzător, dar nu poți să trăiești niciodată de frica bolovanului de sare! Cred că e un semn rău, începem să ne decimăm! Dacă este

constatată sau s-a întâmplat o singură bucată, e risc destul de consistent!”, a declarat Laurențiu Leoreanu, deputat PNL.

Problemele Casei Popului încep să ia amploare 

De câteva luni au început lucrări la terase, dar problemele mai vechi ale clădirii iau amploare.

„Am aprobat în perioada pandemiei un buget foarte mare pentru refacerea și reconsolidarea anumitor părți din fațada clădirii. Se

pare că acele alocări nu au fost, totuși, suficiente. Nu putem să ne prezentăm în fața celor care vizitează cu miile această clădire cu niște sârme agățate în jurul clădirii prin care le spunem că este pericol să le cadă în cap bucăți din cea mai importantă clădire civilă din lume", a mărturisit Antonio Andrusceac, deputat USR.

Iar problemele par să se țină lanț. După ce săptămâna trecută a plouat în Casa Poporului, iar acum cade tencuiala, astăzi senatorii au fost evacuați din plen, după ce sala a fost sufocată de

fum, tot din cauza reparațiilor la una dintre terasele Senatului.