Călătoria cu avionul a ajuns mai scumpă decât cazarea și masa în unele destinații turistice de top, iar lista scumpirilor este completată de medicamente, energie termică și apă. Până și desertul ne lasă un gust amar din cauza zahărului tot mai costisitor.

Ionuț și-a făcut o viață peste hotare, în Londra. De două ori pe an se întoarce acasă în vizită. A simțit pe pielea lui cum fiecare drum în țară e tot mai scump.

Datele Institutului Național de Statistică arată că prețul călătoriei cu avionul a crescut cu aproape douăzeci la sută. În unele cazuri, transportul a ajuns să coste mai mult decât cazarea și masa la hotel.

Tot cifrele oficiale spun că medicamentele au înregistrat majorări ale prețului de cincisprezece la sută, iar energia termică și apa s-au scumpit cu alte douăzeci de procente.

Inflația în luna august s-a situat la 9,4 la sută

Prețuri mai mari cu douăzeci de procente s-au înregistrat și la produsele de îngrijire personală, cosmetice și detergenți. Cu alte cuvinte, o sticlă de șampon costă cu cinci lei mai mult față de anul trecut.

Alimentele  care s-au ieftinit sunt uleiul, făina și mălaiul. În rest avem numai scumpiri, cel mai mult a crescut prețul zahărului, cu treizeci la sută”,

a explicat Georgiana Grimm, reporter Kanal D.

Citește și: Muncitorii pleacă din țară! Ce le pregătește Guvernul românilor care lucrează în construcții

Scumpirea amară a zahărului se vede cel mai bine în patiserii. În această locație, de exemplu, kilogramul de prăjituri s-a scumpit cu un leu în ultima perioadă.

„Avem o inflație dublă față de cea din zona euro iar consecințele sunt pe măsură.

Dobânzile sunt printre cele mai mari din regiune. Puterea de cumpărare scade vertiginos, iar economia se îndreaptă din păcate spre recesiune”, a spus economistul Adrian Negrescu.

Inflația în luna august s-a situat la 9,4 la sută. Pentru finalul anului economiștii estimează că s-ar putea apropia de șapte procente.