Guvernul vrea eliminarea facilităților fiscale din această toamnă. Cei care lucrează în construcții vor plăti contribuția la sănătate, lucru care îi nemulțumește pe aceștia. Ei se gândesc că salariile lor ar putea să scadă. În timp ce muncitorii își caută de lucru în alte țări, în România, angajatorii se mulțumesc cu cei veniți din afară pe bani puțini. „Ei vor să revină la aceeași lege anterioară, dacă nu, o să aducă forță de muncă din țările mici dezvoltate”,

a declarat un muncitor.

Citește și: Ieftinirile ne golesc buzunarele. Românii spun că scăderile de prețuri anunțate de Guvern sunt apă de ploaie: „E o vrăjeală totală”

Domnul din imagini lucrează de o viață întreagă pe șantier. A dus-o mai bine când muncea în afară, dar problemele personale l-au făcut să revină în țară, unde salariile sunt departe de media europeană.

„Am lucrat zece ani în străinătate, în Germania. Am luat peste 3.200- 3.500 de euro calificarea mea, la meseria mea. Pe când aici în România nu apreciază omul meseriaș, omul capabil și omul competent. Nu sunt plătit la valoarea mea, dar n-am încotro”, a mai declarat muncitorul.

Și nu este singurul român conștient că salariile de la noi sunt mult prea mici pentru munca depusă zi de zi.

Mulți muncitori deja nu mai stau pe gânduri și își caută de lucru pe bani mai mulți, departe de casă. „Am fost plecat și voi pleca, chiar anul viitor plec înapoi. Sunt bani mai mulți”, a mai declarat un muncitor român.

Și angajatorii sunt conștienți că nu pot concura cu astfel de oferte, ne spun specialiștii. „Orice salariu pe zona de construcții din, nu știu, Germania sau Olanda pornește de la 2.000

- 3.000 de euro în sus net. Deci vorbim de cel puțin două sau chiar trei ori mai mare decât cel din România”, a declarat Bogdan Badea, pentru NEWSTIME.

Cine ar putea plăti mai multe taxe către stat 

Pentru toți angajații din construcții, Guvernul vine cu un alt mesaj. Se dorește eliminarea facilităților fiscale, ceea ce înseamnă implicit mai multe taxe către stat, deci și un venit real mai mic.

„În acest moment salariul minim brut în construcție este de 4.000 de lei, ceea ce înseamnă că angajații primesc net o sumă de 3.150 de lei. Sunt scutiți de plata contribuției la sănătate și a impozitului pe venit, însă odată ce aceste facilități fiscale vor fi parțial eliminate, angajații din construcții vor ajunge la un salariu net de 2.835 de lei”, a declarat reporterul NEWSTIME.

Specialiștii sunt de părere că în lipsa muncitorilor români, angajatorii vor fi nevoiți să apeleze din ce în ce mai mult la lucrătorii străini. Sectorul se confruntă cu un deficit de muncitori și ingineri în construcții, deși salariul mediu ajunge la 5.000 de lei.

„Pentru acei muncitori asiatici, salariul din România net din construcții care este oferit este de x ori mai mare decât salariu mediu din țara de unde pleacă. Este fix același lucru pe care îl trăim noi românii când plecăm în Anglia, în Germania, în Olanda”, a declarat Bogdan Badea. 

Nu doar constructorii vor fi nevoiți să plătească contribuția de zece la sută la sănătate, ci și lucrătorii din agricultură. Se poartă însă discuții pentru eliminarea unor facilități fiscale și în rândul IT-iștilor.