Ieftinirile ne golesc buzunarele. În timp ce prețurile la alimentele de bază au început să scadă după ordonanța dată de Guvern, alte produse doar s-au scumpit. Practic nu există nicio diferență în buzunare, susțin românii, care își cheltuie majoritatea banilor pe coșul de consum.

Din contră, pare să fie un paradox al prețurilor, mai ales că țara noastră continuă să aibă una dintre cele mai mari inflații din Europa.

„E o vrăjeală totală că s-au ieftinit, nu s-a ieftinit nimic”. Asta resimt românii după ce Guvernul s-a lăudat că prețurile la alimentele de bază s-au ieftinit. „Eu pe săptămână dau undeva peste o mie de lei pe mâncare. Am luat roșiile cu șapte lei”, a spus o clientă.

Ieftinirile ne golesc buzunarele. Oamenii spun că sunt nevoiți să lase sume la fel de mari atunci când merg la cumpărături

O cu totul altă variantă vine de la Consiliul Concurenței care spune că prețurile medii ale celor paisprezece alimente de bază cuprinse în actul normativ privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu patruzeci și trei la sută în prima săptămână din luna august, comparativ cu luna iunie.

Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat la fructe și legume. Prețul roșiilor aproape s-a înjumătățit, strugurii costă mai puțin cu aproape 40%.

Scăderi sunt consemnate și la ardei, cartofi și ceapă. Realitatea este alta la cumpărături, spun clienții, care ori se văd nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, ori cumpără mai puțin.

„Nicidecum, că se văd ieftinirile și acum vom lua cu un produs în plus față de ce luam înainte. Nu, nicidecum”, „Roșiile s-au scumpit, ardeii s-au scumpit. Nu s-a văzut nicio ieftinire. Se compensează pentru dânșii de la alte produse”,

spun românii.

Citește și: Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din magazine. Românii nu prea văd ieftinirile cu care s-au lăudat guvernanții: „Foarte dezamăgiți”

Explicația este simplă, spun specialiștii.

„Un supermarket are sute, mii de produse pe rafturi și atunci, ieftinind kilogramul de zahăr să spunem cu un leu, adică cu o sută de bani cam cât am găsit eu, își poate adăuga un ban din acești o sută de bani ieftiniți la micșorarea la zahăr, îi poate adăuga la

alte o sută de produse. Ordonanța Guvernului nu are efect asupra inflației”, a explicat analistul economic Bogdan Glăvan.

În plus, România continuă să aibă una dintre cele mai mari inflații dintre țările membre ale Uniunii Europene. Luna trecută aceasta a ajuns la 9,4%, aproape dublu față de media europeană.