Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din magazine. Așa se traduce noua măsură a guvernului prin care prețurile la alimentele de bază ar fi trebuit să scadă semnificativ.

Estimările guvernanților nu există și în realitate, spun oamenii. Tocmai din acest motiv, autoritățile au început controale. Rămâne de văzut dacă și acestea vor avea vreun efect.

„Foarte dezamăgiți pentru că una se spune, alta se face și nici măcar nu se face unitar, fiecare cu comisionul lui”,

spune o clientă.

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din magazine. De la întâi august ordonanța Guvernului ar fi trebuit să ieftinească produsele de bază, însă asta nu se aplică peste tot 

Doamna din imagine spune că merge zilnic la cumpărături, așa că știe bine prețurile de la rafturi. Chiar dacă de la întâi august ordonanța Guvernului ar fi trebuit să ieftinească produsele de bază, în realitate acest lucru nu se aplică peste tot.

„Știți cum este omul, spune că speranța mare ultima. Ei tot au sperat, dar rezultatele sunt cu totul altele”, a mai spus femeia.

Citește și: Ordonanța ieftinirii aduce controale în lanț

Cei de la PSD s-au lăudat pe rețelele de socializare cu prețurile scăzute drastic la raft, numai că în realitate nu se prea regăsesc în supermarket-uri.

Am comparat prețurile pentru trei dintre alimentele de pe listă. În postările social democraților, mălaiul ar costa după reducere aproximativ 3,40 lei, dar în magazine nu prea îl găsești sub 4 lei. La fel se întâmplă și cu ardeiul capia, diferența e de peste un leu, iar cartofii albi noi, de la un preț anunțat de aproape 2 lei, costă trei. Premierul a anunțat controale iar inspectorii ANAF au început deja verificările în marile magazine.

„Cum era de așteptat, comercianții au găsit soluții să evite pierderile. Ori au scumpit celelalte produse de pe raft, ori le-au scos de la vânzare pe cele care aduc câștiguri mai mici”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Și Președintele Consiliului Concurenței spune că marile lanțuri de magazine riscă amenzi de milioane de euro în cazul în care nu vor reduce corect prețurile alimentelor de bază.