Una caldă, două reci. Așa vin veștile de la Guvern în vremuri în care prețurile au luat-o razna. După ce au anunțat ieftiniri la unele alimente de bază, cei din executiv cresc acum taxele micilor afaceri. Patronii spun răspicat că totul se va răsfrânge în buzunarele noastre. Cu alte cuvinte, vor scumpi totul.

„Făina am avut-o la șapte lei, a ajuns la cinci lei.”

Acest magazin de cartier tocmai ce a scăzut prețurile alimentelor de bază, așa cum a cerut Guvernul. Doar că noile schimbări fiscale, dacă vor intra în vigoare, cer majorări de prețuri, ne spune Luminița, angajata acestui chioșc.

„Nu se mai poate vorbi de profit, sincer acum, noi avem noroc că nu avem chirie, că dacă avem chirie clar totul era închis. Clar scumpim produsele”,

a spus vânzătoarea.

Scumpirile sunt la ordinea zilei! Executivul vrea să majoreze TVA-ul pentru mai multe produse și servicii iar micile afaceri ar urma să fie taxate suplimentar

În acest moment Guvernul împarte profitul cu micii afaceriști. Jumătate din cât câștigă o mică întreprindere ajunge la stat. Pentru a acoperi gaura din buget, Guvernul ar urma să ia de trei ori mai mulți bani de la micile afaceri.

„Îmi spune de cifra de afaceri. Păi ce afacere, că nu mai e afacere pentru noi. Păi nu e profitabil, pentru că atunci noi nu mai supraviețuim, comercianții mici. Rămân hipermarket-urile”, a mai spus vânzătoarea.

Citește și: Vacanță cu șezlongul adus de acasă. Românii au improvizat ca să facă economii în concediu: „E mai ok, suntem mai aproape de mare”

Această măcelărie a crescut prețurile cu patruzeci la sută în ultimul an din cauza costului mai mare al materiei prime și al facturilor uriașe. Dacă Guvernul va băga mâna și mai adânc în buzunarele micilor afaceri, proprietarii acestei măcelării spun că nu au de ales decât să majoreze și mai mult prețurile, cât să nu iasă pe minus la final de an.

90% din companiile care activează în țara noastră sunt afaceri mici.

Sunt aproximativ două mii de multinaționale și opt sute de mii de întreprinderi mici și mijlocii. Dintre acestea, trei sute de mii ar urma să pună lacătul pe ușă dacă noile măsuri fiscale intră în vigoare.

Citește și: Marea ieftinire la alimente a început cu stângul. Românii nu văd mari schimbări la raft: „Ca de obicei, praf în ochi”

„Dacă ai o firmă care are o cifră de afaceri de un milion de lei, dau un exemplu anual, înainte plăteai zece mii de lei impozit,

acum trebuie să plătesc treizeci de mii. Aia înseamnă undeva la un salariu în plus. Cu alte cuvinte, orice firmă mai preia un angajat de la stat”, a explicat Sterică Fudulea, secretar general al CNIPMMR.

Deocamdată noile măsuri fiscale sunt la stadiul de propunere. Printre altele, executivul vrea să majoreze TVA-ul pentru mai multe produse și servicii iar micile afaceri ar urma să fie taxate suplimentar.