Marea ieftinire la alimente a început cu stângul. De marți ar fi trebuit să vedem prețuri mai mici la raft, dar nu a fost să fie. Patronii aplică legea după bunul plac iar de suferit are tot românul de rând. Marea ieftinire s-a potignit exact când trebuia să înceapă, ba chiar a stârnit mai mult haos.

„Ca de obicei, praf în ochi. Nici în magazine, nici la piață, nici nicăieri.

Deci momentan nu e nimic schimbat”, spun clienții.

Printre produsele care ar fi trebuit să fie mai ieftine de astăzi se numără pâine albă de 300 și 500 de grame, laptele cu 1,5% grăsime, uleiul de floarea soarelui, zahărul, mălaiul dar și o parte dintre fructele și legumele proaspete. Doar că fiecare verigă de pe lanțul alimentar a aplicat plafonarea cum a considerat.

„Suntem într-un haos total. Producător de carne de porc care ne-a anunțat că de astăzi scumpește și că nu se pune nicio problemă să ieftenească cumva. La un alt producător, de pâine, care a zis eu nu mai fac franzelă albă, pun un pumn de făină de secară în pâine și o să fac pâinea albă cu secară. Fiecare furnizor o aplică în felul lui, fiecare retailer în felul lui, nu există un model pe care să-l aplicăm”,

a declarat Feliciu Paraschiv.

Marea ieftinire la alimente a început cu stângul. Clienții spun că la multe produse prețul a rămas la fel

„De acolo vin cu cumpărăturile. N-a scăzut la absolut nimic, absolut nimic. Special m-am uitat. Sunt prețurile vechi, nu s-a modificat nimic. Nu era vorba de pe întâi august?”, se plâng oamenii.

În acest magazin de pildă, o parte dintre alimente s-au vândut de ieri cu un preț mai mic. Ouăle costă 9,99 lei, față de 11,49 de lei iar prețul laptelui a scăzut de la 6,30 lei la 5,50 lei. Și mălaiul sau făina la un kilogram au fost mai ieftine.

„Am observat într-adevăr micșorarea prețului la făină. Cred că un leu”,

mai spun clienții.

Citește și: Mâncăm de parcă am fi în vreme de război! Cum arată coșul de cumpărături al românilor în anul cu cele mai multe scumpiri

În schimb, uleiul are același preț. Reducerea pentru toate alimentele ar urma să se aplice până la finalul săptămânii.

„Să știți că la zahăr nu s-a ieftinit. E o mică ameliorare, 0,30 lei-0,20 lei la mălai, la făină”,

au observat românii.

Nici în piețe nu prea se văd scăderile de preț. În această piață doar câțiva comercianți au plafonat adaosul comercial așa cum cer guvernanții. De pildă, la o tarabă s-au ieftinit o parte dintre produsele lactate, mai exact telemeaua de vacă și cașul de vacă au acum un preț de 25 de lei per kilogram față de 32 de lei kilogramul. Într-un alt lanț de magazine reducerile erau la tot pasul, doar că unele sunt valabile până la sfârșitul lunii deși autoritățile au stabilit ca plafonarea adaosului să se facă pe o perioadă de trei luni: Telemeaua de vacă a fost redusă cu 28% și deja a dispărut de la raft.”

Consiliul Concurenței a anunțat că va monitoriza modul în care companiile aplică reducerile.

„Dacă datele sunt incorecte, deci dacă ni se spune da domnule am redus prețurile și ele n-au fost reduse, atunci vom aplica sancțiuni în baza legii concurenței”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

Pe de altă parte guvernul pregătește și creșterea TVA-ului la mai multe produse, așa că reducerile efective, cele de la raft, ar putea să treacă neobservate.