După coșmarul scumpirilor din ultimul an, se văd primele ieftiniri la raft. Un lanț de magazin a plafonat deja adaosul comercial pentru o parte dintre produse și astfel prețurile s-au micșorat chiar și cu peste douăzeci la sută.

De pildă, kilogramul de carne de porc îl găsim acum cu douăzeci și șase de lei per kilogram, față de douăzeci și opt de lei kilogramul. Cartoful, după scumpiri record în ultimul an, ajunge cu un preț puțin mai mic la raft, de la patru lei, cât era înainte, la trei lei și

cincizeci de bani. Kilogramul de telemea de vacă se vinde acum cu cincizeci de lei față de șaizeci și patru de lei, cât era înainte.

„E vorba de o listă de paisprezece alimente, cele din ordonanța guvernamentală și practic ele sunt din toate categoriile, nu sunt doar marcă proprie. La douăzeci la sută(n.red. a fost redus adaosul comercial), exact cât prevede ordonanța”, a explicat Gabriel Pîslaru, PR manager retailer.

După coșmarul scumpirilor din ultimul an, se văd primele ieftiniri la raft. Iată lista produselor cu preț redus

La unele alimente prețul la raft a scăzut chiar și cu peste patru lei. Printre produsele ieftinite se numără pâinea, făina, fructele sau legumele.

„Se simt și nu prea, ținând cont de salariile de la noi din țară, nu prea se simte așa o ieftinire de câțiva bănuți, adică se putea și mai bine”, „Sunt produse la care chiar este o scădere de zece

lei, cincisprezece lei la kilogram, care contează, dar la carne undeva la un leu, nu prea se simte în buzunarul omului de rând. În concepția mea se vor ieftini pe partea aceasta dar produsele celelalte se vor scumpi și ne vom lovi de acele produse pe care noi trebuie să le folosim, inclusiv detergent ș.a.m.d.”, spun consumatorii.

Pentru alții chiar și o ieftinire de doar câțiva bani se simte.

„Eu le simt că am pensie mică și le simt, adică imediat simt diferența. De exemplu, un leu optzeci pâinea la prețul scăzut și era doi lei și cincizeci, deci e ceva”, spun unii oameni.

Chiar și un supermarket online a decis să plafoneze prețurile sau să vină cu reduceri înainte de întâi august.

Citește și: Scumpirile îi trimit la banca pentru alimente

„Noi la începutul anului am plafonat prețul la 26 de produse de bază. Avem un program prin care clienții pot clienți pot comanda produse care sunt perfect sigure cu un discount până la șaptezeci la sută”, a explicat managerul retailer-ului online.

De luna viitoare toate magazinele  vor fi obligate să pună în aplicare plafonarea adaosului comercial cu douăzeci la sută pentru toate alimentele de bază.